2 min. čitanja

VIDEO Širenje valova jutrošnjeg jakog potresa u Jadranu: Za 20-ak sekundi je stigao do prvih otoka Kvarnera i Dalmacije!

VIDEO Širenje valova jutrošnjeg jakog potresa u Jadranu: Za 20-ak sekundi je stigao do prvih otoka Kvarnera i Dalmacije!
Foto: Youtube / Screenshot

Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) objavio je animaciju koja pokazuje kako su se širili valovi na zemljinoj površini generiranih potresom magnitude 5,7 koji se danas u 7 sati i 7 minuta dogodio u podmorju Jadranskog mora, na području talijanske pokrajine Pesaro Urbino.

Valovi plave boje označavaju područje tla koje se brzo kreće prema dolje, a valovi crvene boje pokazuju da se tlo kreće prema gore. Intenzitet boje je veći za brže vertikalne pokrete, javlja Dalmacija danas.

Svaka sekunda animacije predstavlja jednu sekundu u stvarnom vremenu. Kako se može vidjeti na animaciji, valovima je bilo potrebno dvadesetak sekundi da stignu od epicentra do prvih hrvatskih otoka zadarskog arhipelaga i juga Istre.

Brzina i amplituda seizmičkih valova ovise o karakteristikama seizmičkog izvora, vrsti tla preko kojeg prolaze te o topografiji. Valovi se stoga ne šire jednoliko u prostoru i mjesta koja se nalaze na istoj udaljenosti od epicentra potresa zahvaćaju na potpuno drugačiji način.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Objavljene prve snimke razornog potresa u Italiji
Italiju je jutros u 7.07 sati zatresao potres magnitude 5,7 po Richteru, a dobro se osjetio diljem Istre, Kvarnera i Dalmacije, pa čak i do Zagreba! #Earthquake (#terremoto) possibly felt 39 sec ago in #Italy. Felt it? Tell us via:📱https://t.co/LBaVNedOuH🌐https://t.co/AXvOM7ICIP
Seizmologinja: Moguće su značajne štete od potresa u Italiji
Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe Republike Hrvatske, komentirala je snažni potres koji je pogodio središnju Italiju, a koji se osjetio i diljem Hrvatske. - To je potres koji se klasificira kao vrlo jak potres, magnitude 5,7 i u epicentralnom području može izazvati štete, s tim da te…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.