2 min. čitanja

VIDEO Ribari iz Savudrije na 10 milja od obale naišli na divovsku ribu neobičnog izgleda

VIDEO Ribari iz Savudrije na 10 milja od obale naišli na divovsku ribu neobičnog izgleda
Foto: Splitska peškarija / Facebook

Ribari iz Savudrije, tijekom lova na listove, na 10 milja od obale naišli su na ribu neobičnog izgleda – velikog bucnja (Mola mola), piše Aquarium Pula.

Veliki bucanj, inače riba iz reda Zrakoperki, jedna je od dvije vrste bucnja koji je ulovljen u Jadranskom moru, a ujedno je i najveća riba koštunjača na cijelome svijetu. Naraste do 3.2 m dužine, a zanimljivo je da su joj zubi srasli u kljun i nikad ne može zatvoriti usta koja su manja u odnosu na tijelo.

Veliki bucanj je sasvim neobična riba koja sliči na riblju glavu na koju je nasađen rep, kojoj nedostaje čitav trup. Gledano iz profila je ovalan, a gledano prema glavi je vrlo izdužen, prema plosnatosti, Repna peraja mu je velika i zauzima cijeli zadnji dio tijela.

Boje je smeđe sive i sive sa srebrnim odsjajem. Na tijelu nema ljusaka, koža mu je izuzetno debela i elastična, često obrasla raznim nametnicima. Može težiti i do 2300 kg težine. Razmak između peraja mu može biti i do 4,2 m. Kljun mu je oštar, sličan kljunu papige, uvučen u tijelo i bez zuba.

Vrlo je dobar i brz plivač, što se ne bi reklo iz oblika njegovog tijela, tako da mnoge iznenadi svojom brzinom. Prilikom plivanja pri površini viri mu gornji dio repne peraje, te ako se sporo giba može biti zamijenjen za morskog psa, ali čim se pokrene brže, taj vrh se počne micati.

Ova vrsta autohtona je za Jadran te najčešće zalazi u sjeverni Jadran zbog ishrane. Uglavnom se hrani meduzama, zooplanktonom i beskralježnjacima. Obitava u suptropskim i tropskim morima, na dubinama većim od 200 metara. Za njihov život vrlo su bitne ribe koraljnih grebena i ptice.

Naime, na njihovoj koži može se pronaći više od 40 nametnika koje manje ribe i ptice jedu te tako čisti kožu. Prirodni neprijatelji ove vrste su orke, velike bijele psine i tuljani. Od svih kralješnjaka na svijetu ženke proizvode najveću količinu jaja, čak 300 milijuna!

Ova riba nije gospodarski značajna, osim u Japanu i Tajvanu gdje se smatra delikatesom, a u prošlosti se od mesa izrađivalo ljepilo.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pronađen bucanj težak 2 tone – Iznenađeni i stručnjaci | | Morski HR
Loveći tunu u blizini mjesta Ceuta, na sredozemnoj obali Maroka, prekoputa Gibraltara, ribari su uhvatili najveću ribu koju su mogli zamisliti. Tri metra dug i 2 tone masivan bucanj uhvaćen je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.