1 min. čitanja

VIDEO Riba koja živi ukopana u pijesku - Jedina vrsta iz porodice bežmeka koja naseljava Jadransko more

VIDEO Riba koja živi ukopana u pijesku - Jedina vrsta iz porodice bežmeka koja naseljava Jadransko more
Foto: Aquarium Pula

Bežmek ili batoglav (Uranoscopus scaber) bentoska je vrsta koja živi potpuno ukopana u pijesak te ima vrlo zanimljiv način hranjenja. Svoj plijen mami dugačkim jezičkom te naglim pokretima izlazi iz pijeska pri čemu savija tijelo za više od 60°, objašnjavaju stručnjaci iz pulskog akvarija.

Kako dalje opisuju iz akvarija, kožnati jezik ove ribe smješten je na vrhu unutrašnje strane donje čeljusti, a sitni zubi raspoređeni su u dva reda u gornjoj te u jednom u donjoj čeljusti. Oči i usta smješteni su na gornjem dijelu glave što mu olakšava lov plijena. Hrani se ribama, osobito oslićem i trljama, ali i manjim rakovima, bodljikašima, mekušcima, kolutićavcima i algama.

Jedina je vrsta iz porodice bežmeka (Uranoscopidae) koja naseljava Jadransko more, a zabilježen je duž cijelog Jadrana na dubini od 15 do 400 m. Prema IUCN-u ubraja se u najmanje zabrinjavajuće (LC) svojte, objašnjavaju stručnjaci.

Kako opisuje Fish Base, bodlje ramena koje bežmek posjeduje, mogu nanijeti bolne ubode. Obično se nalazi zakopan u pijesku ili blatu. Opremljen je akustičnim aparatom koji generira i akustične i električne impulse. Aktivnost električnog pražnjenja pokazuje dva vremenska obrasca: refleksivna pražnjenja kratkog trajanja (milisekunde), izazvana mehaničkom stimulacijom, i ona mnogo duljeg trajanja (nekoliko sekundi) promatrana samo tijekom ljetnog mrijesta.

Ova vrsta sugestivno predstavlja prijelazni oblik u evoluciji električnih organa u ribama. Jedna je od rijetkih riba sposobnih za bioelektrogenezu, odnosno sposobnost stvaranja električnog naboja.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.