5 min. čitanja

VIDEO Restoran na Tijatu otvorio, unatoč zabrani inspekcije!

VIDEO Restoran na Tijatu otvorio, unatoč zabrani inspekcije!
Foto: Morski HR

"Neviđenu bahatost pokazali su vlasnici restorana Spirito na otoku Tijatu kojeg je zatvorila inspekcija. Oni su nakon zabrane inspekcije, jednostavno opet otvorili i nastavili raditi." Tako barem tvrde svjedoci koji nam šalju ove video-snimke, s jučerašnjim tiskanim izdanjem dnevne novine kao dokazom.

Na snimci je vidljivo da u restoranu sjede ljudi, upaljena su svjetla, a na ilegalne vezove privezane su jahte i to se sve dogodilo u večernjim satima nedjelje, 31. srpnja 2022. godine.

Podsjetimo, Državni inspektorat, turistička inspekcija ovih je dana zatvorila ugostiteljski objekt “Spirito“ u uvali Tijašnica jer nije zadovoljio ni minimalne uvjete i nema rješenje za rad. Lučka kapetanija Šibenik utvrdila je nelegalnu gradnju pontona i takozvanog sunčališta u dužini 200 metara kvadratnih, a uzurpaciju i nelegalno korištenje pomorskog dobra potvrdilo je i Ministartsvo mora, prometa i infrastrukture.

Šibensko-kninski župan: "Mi imamo ovakvih 5 tisuća predmeta godišnje!"

Nazvali smo Šibensko-kninskog župana Marka Jelića koji je kratko odgovorio:

- Za postupanje u ovom slučaju je nadležan Državni inspektorat – rekao nam je uvodno župan i dodao da je Županija činila ono što je trebala po zakonu i dalje će to, kaže, činiti. Tvrdi da je upoznat s ovim sučajem:

- Gospodin je bio kod mene i pregledao sam taj predmet - kaže Jelić.

Na pitanje kako je od strane županije ovaj objekt mogao dobiti i privremenu dozvolu za rad, ako je cijelo vrijeme radio protuzakonito. kaže:

- Te 2017. godine nije bilo prijepora kojih imaju sad, jer problem je nastao zbog neslaganja suvlasnika. Mi imamo ovakvih 5 tisuća predmeta godišnje - rekao nam je župan i uputio nas dalje na postupanje Državnog inspektorata.

"Ako je restoran ponovno otvorio, onda je vlasnik u ozbiljnom problemu jer je napravio kazneno djelo!"

No zamjenica župana Iris Ukić Kotarac bila je ipak rječitija i vrlo konkretnija

- Na temelju informacija koje sam dobila od zainteresiranih građana, suvlasnika zemljišta na otoku Tijatu koji su me obavijestili o mogućim nepravilnostima u postupku izdavanja rješenja o Minimalnim tehničkim uvjetima (za rad ugostiteljskog objekta) iz 2017. godine, dana 20. prosinca 2021. godine, „našem“ Upravnom odjelu za gospodarstvo uputila sam mail tražeći obrazloženje navedenog predmeta.

Ovlaštena službenica obavijestila me da je Rješenjem Ministarstva turizma i sporta KLASA: UP/II-034-02/21-23/77 URBROJ: 529-06-03-02-01/2-21-2 od dana 17. rujna 2021. godine, ukinuto Privremeno rješenje KLASA: UP/I-335-02/17-01/340 URBROJ: 2182-03-02-17-2 od dana 17. kolovoza 2017. godine, kojim rješenjem je utvrđeno da ugostitelj SOTTOVENTO d.o.o. iz Prvić Šepurine, Trg 1, ispunjava uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskom objektu vrste konoba, naziva „SPIRITO“, na otoku Tijatu.

Također predmetnim rješenjem Ministarstva, odbijena je žalba trgovačkog društva izdana protiv rješenja Šibensko-kninske županije, Upravnog odjela za gospodarstvo od dana 20. svibnja 2021. godine KLASA: UP/I-335-02/20/77 URBROJ: 2182-03-02/2-20-8 kojim je ukinuto privremeno rješenje kojim je ugostitelju odobreno obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Privremeno rješenje koje je doneseno 2017. godine dakle ukinuto je temeljem osnovanih prigovora suvlasnika, pa je prvostupanjsko tijelo (Upravni odjel za gospodarstvo ŠKŽ), utvrdilo da je SOTTOVENTO d.o.o. prestao ispunjavati uvjet propisan čl. 24.st.1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, odnosno da isti više nama pravo korištenja predmetnog poslovnog prostora. Presudom Visokog upravnog suda iz 2018. godine utvrđeno je da se rješenje kojim je odobreno pružanje ugostiteljskih usluga na nekretnini na kojoj suvlasništvo nije razvrgnuto, može uskratiti zbog uskrate suglasnosti suvlasnika nekretnina.

Iz vlasničkog lista proizlazi da bi na predmetnoj nekretnini bila upisana 534 suvlasnika.

Državni inspektorat trebao bi službeno utvrditi da li predmetni ugostiteljski objekt radi ili ne radi.

Ukoliko DIRH utvrdi da objekt radi, onda ga je ovlašten zatvoriti i „pečatirati“.

Ukoliko bi ugostitelj i nakon pečačenja objekt ponovno otvorio, tada bi bio u ozbiljnom problemu jer bi bilo riječ o počinjenju kaznenog djela .

Slijedom navedenog Upravni odjel za gospodarstvo ŠKŽ, obavio je svoj dio posla (donio je rješenje  2021. godine kojim je utvrđeno da je ugostitelj prestao ispunjavati uvjet utvrđen zakonom).

Prema neslužbenim podacima rješenje u 2017. godini izdano je u zakonitoj proceduri i na temelju valjane pravne osnove. Hoće li se DIRH u cijelu stvar aktivno uključiti, odnosno hoće li i druga javno pravna tijela obaviti svoj dio posla, ostaje da vidimo.

Ovaj predmet u fokusu je javnosti upravo radi uključivanja medija u isti ali i radi hrabrih pojedinaca koji su odlučili riskirati i istupiti i koji nažalost, u ovakvom sustavu mogu pretrpjeti štetu - odgovorila nam je zamjenica šibenskog župana.

Cure li negdje informacije?

Neslužbeno doznajemo da su inspekcije posjećivale ovaj objekt više puta, no kad bi god došli do objekta, on bi bio zatvoren. Cure li negdje podaci unutar službenih tijela koja vrše nadzor ili netko vrlo revno prati kretanje plovila policije, inspekcije ili Lučke kapetanije, teško je za sada razabrati, no ova snimka potvrđuje da restoran unatoč svim zabranama i dalje - radi.

Upit smo poslali Državnom inspektoratu u kojem su dobro upoznati s ovim slučajem kojeg, kako nam tvrde, itekako namjeravaju riješiti. Odgovor smo dobili naknadno i možete ga pročitati niže u članku:

Državni inspektorat: “Vlasnik restorana na Tijatu morat će vratiti protupravno stečenu imovinsku korist!” | | Morski HR
Nakon što smo objavili snimku koja prikazuje kako je restoran Spirito na otoku Tijatu bio dupkom pun u nedjelju navečer, 31. srpnja 2022., unatoč zabrani rada od strane inspekcije, stigao nam

Dodajmo ovome da su nam se u redakciju javili svjedoci koji teško optužuju vlasnike ovog restorana za protuzakonite radnje, te su spremni sa svojim spoznajama izići u javnost. S obzirom da se radi o vrlo ozbiljnim optužbama, svoje spoznaje proslijedili smo nadležnim organima reda, a uskoro ćemo objaviti i o čemu se radi...

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Inspekcija zatvorila ilegalni restoran na otoku Tijatu! | | Morski HR
Državni inspektorat, turistička inspekcija ovih je dana zatvorila ugostiteljski objekt “Spirito” u uvali Tijašnica jer nije zadovoljio ni minimalne uvjete i nema rješenje za rad. Luč
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.