2 min. čitanja

VIDEO: RAZBIO SE O NOSAČ Procurila snimka pada američkog zrakoplova

VIDEO: RAZBIO SE O NOSAČ Procurila snimka pada američkog zrakoplova
Foto: Screenshot

U javnost je procurila videosnimka s kamere nosača zrakoplova USS Carl Vinson, pokazujući što se dogodilo s nevidljivim zrakoplovom najnovije generacije F-35C iz  koji se srušio 24. siječnja 2022. i potonuo u Južnokinesko more.

U danima nakon nesreće, na internet je procurila fotografija F-35C koji pluta u moru, a odmah potom i video snimka koja prikazuje posljednje sekunde prije prizemljenja. Američka mornarica je nekoliko dana kasnije potvrdila autentičnost i fotografije i videa.

Video koji je danas procurio, objavljen je na Redditu i prikazuje drugu točku gledišta s nosača zrakoplova, javlja Business Insider.

Možemo vidjeti kako se zrakoplov Lightning II prebrzo približava palubi, što je potaknulo časnike za signalizaciju pri slijetanju (LSO ili ‘Paddles’) da počnu vikati preko radija ‘power’, a zatim ‘wave off, wave off’ što je trebala biti poruka pilotu da prekine slijetanje i odmah zaobiđe brod.

Jezivi trenuci koji su uslijedili, a prema zapisu s kamera dogodili su se točno u 16:30:30 sati, pokazuju ono što se čini kao udar s rampom ili vrlo kratko i teško slijetanje. Kvaliteta videa kakav je snimljen s ekrana računala i činjenica da je snimljen uz neku paralaksu ne daju baš jasan prikaz.

U svakom slučaju, zrakoplov je vrlo snažno udario u brod, pri čemu je udar odsjekao glavni stajni trap i uzrokovao da se F-35 odbio o palubu i udario u nos, prije nego što je počeo kliziti u stranu dok ga je zahvatio plamen.

Dok posada nosača zrakoplova poziva hitnu pomoć, video se prebacuje na drugu kameru, koja prikazuje posljedice pada.

Kamera pokazuje da se pilot spasio dok je letjelica otišla potpuno bočno na sredini palube i već zahvaćena plamenom.

F-35 je zatim izmakao kontroli i pao ravno u more, dok su neki zapaljeni dijelovi letjeli prema drugim zrakoplovima, koji su pozicionirani na palubi, a hitna posada brzo je intervenirala kako bi ugasila požar.

Korisnik koji je video postavio na Reddit kaže da video nije snimio on/ona, ne navodeći gdje je dobiven. Video je prvo podijeljen na Telegramu, prije nego što je postao viralan na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Američka mornarica još nije potvrdila autentičnost videa, čak i ako se čini da je snimka u skladu s detaljima o incidentu koji su se do sada pojavili.

Iako je bilo mnogo nagađanja o uzroku incidenta i kako se odvijao, zasad nije objavljeno službeno priopćenje. Video dodaje još neke dokaze o tome što se dogodilo dok traje službena istraga. U međuvremenu, američka mornarica radi na izvlačenju zrakoplova 5. generacije s dna mora.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Utrka između Amerikanaca i Kineza – Tko će prvi do olupine naprednog američkog lovca koji je završio u Južnom kineskom moru
NOVI INCIDENT Najmoderniji američki lovac razbio se o nosač zrakoplova – Sedam ozlijeđenih
Pojavila se fotografija oštećenog britanskog lovca koji se srušio u more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.