2 min. čitanja

Pojavila se fotografija oštećenog britanskog lovca koji se srušio u more

Pojavila se fotografija oštećenog britanskog lovca koji se srušio u more
Foto: Ministarstvo obrane Velike Britanije / Twitter

Procurila je fotografija britanskog borbenog zrakoplova Kraljevskog ratnog zrakoplovstva F35 koji je, umjesto na nebu, završio u moru prilikom pokušaja uzlijetanja s nosača zrakoplova Kraljica Elizabeta, piše Telegraph.

Nesreća se dogodila 17. studenog 2021. godine tijekom redovitih vježbi u međunarodnim vodama Sredozemnog mora, a koncem studenoga prošle godine procurila je i videosnimka koja pokazuje kako britanski lovac vrijedan 120 milijuna eura prilikom polijetanja završava u moru, prenosi Jutarnji.

Nakon tri tjedna potrage, veliki dijelovi zrakoplova pronađeni su na dnu mora, a zbog neovlaštenog dijeljenja snimke nesreće uhićen je član posade. Istraga britanskog ministarstva obrane o uzroku nesreće još uvijek je u tijeku, no mediji nagađaju da se radi o ljudskoj pogreški, a ne o tehničkom nedostatku na samom avionu.

Na fotografiji koja je, čini se, snimljena sa španjolskog spasilačkog broda u prosincu, može se vidjeti koliki su razmjeri štete na lovcu F35.

https://twitter.com/Julien_Maire/status/1484449686224314368?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1484449686224314368%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jutarnji.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprocurila-fotka-britanskog-aviona-od-100-milijuna-pogledajte-sto-je-ostalo-od-f-35-koji-je-bucnuo-u-more-15148455

Fotografija prikazuje prevrnuti zrakoplov, što ukazuje da su otkinuta dva dijela repa koja sadrže pomoćne spremnike goriva. Nije poznato jesu li se ti dijelovi odvojili u padu ili su uklonjeni kako bi se zrakoplov prebacio na brod za spašavanje.

Također su vidljiva vrata koja vode u prostor za teret, gdje se postavljaju projektili. Pretpostavlja se da zrakoplov u trenutku nesreće nije nosio oružje jer je bio na trenažnom letu, ali vrata ne bi smjela biti otvorena.

Oba kotača su još uvijek na svom mjestu, ali čini se da nedostaju barem jedna vrata stajnog trapa.

Registarski broj zrakoplova ZM152 je jasno vidljiv na stražnjoj strani trupa, što potvrđuje da se radi o srušenom mlažnjaku koji je prvi put poletio u lipnju 2019. godine.

Ministarstvo obrane navodno je razočarano zbog objave fotografije na društvenim mrežama. Ističu da je istraga o uzrocima nesreće još uvijek u tijeku te će u dogledno vrijeme izvijestiti o njezinim rezultatima.

NATO saveznici Italija i SAD pomogli su u spasilačkoj operaciji, a angažiranja je španjolska tvrtka za spašavanje čije je plovilo prikazano na fotografiji.

PROČITAJTE JOŠ:

PROCURILA SNIMKA Trenutak kada se britanski lovac F35 srušio u Sredozemno more prilikom polijetanja s nosača
LOCIRAN SRUŠENI BRITANSKI F-35B Utrka s Rusima i Kinezima u pronalasku skupog visokotehnološkog ratnog stroja

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/procurila-fotka-britanskog-aviona-od-100-milijuna-pogledajte-sto-je-ostalo-od-f-35-koji-je-bucnuo-u-more-15148455

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.