1 min. čitanja

VIDEO Pulska cementara tik do mora povećava proizvodnju i štetne emisije - pogledajte kako to strašno izgleda!

VIDEO Pulska cementara tik do mora povećava proizvodnju i štetne emisije - pogledajte kako to strašno izgleda!
Foto: Screenshot/YouTube

U civiliziranim zemljama kao osnovno gorivo u cementarama koristi se plin i razne alternativne sirovine. Tamo gdje je narod nezainteresiran, a vlast nesposobna i sklona korupciji, koristi se nezdravi ugljen koji sadrži velike količine sumpora, piše Istra24.

Pulska Tvornica cementa Calucem u listopadu prošle godine podnijela je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zahtjev za rekonstrukciju postojećih postrojenja izgradnjom još jedne velike peći kapaciteta devet tona klinkera na sat. Paradoksalno, investicija koja će dovesti do većeg zagađenja PR-ovski je predstavljena kao potez kojim će se smanjiti štetna emisija, upozoravaju kolege iz Istre24.

Cementara danas proizvodi 600 tona na dan, odnosno oko 200.000 tona godišnje. Uvođenjem nove velike peći kapaciteti mogućnosti proizvodnje rastu za 20 posto, na 720 tona na dan.

Sve se aktivnosti , od skladištenja do proizvodnje cementa rade usred grada pa kad zapuše vjetar možete zamisliti što se događa. Uz to Kao osnovno gorivo koristi se ugljena prašina, nastala mljevenjem ugljena u mlinu. U ugljenu koji se koristi u Puli sumpora ima oko 1 posto. Prilikom ispuštanja većih količina okolno stanovništvo se žali na smrad i grebanje u grlu.

Golim okom u Puli možete vidjeti oblak dima i prašine. Zanimljiva je i projekcija porasta emisije ugljičnog dioksida. Rast se također mjeri u tonama. Na tonu klinkera ide 870 kilograma CO2. Po emisiji ugljičnog dioksida u rangu smo Egipta i pojedinih, manje razvijenih, zemalja Centralne Amerike.

Hoće li nas "prisilna dekarbonizacija" cementne industrije smjernicama EU-a pomaknuti s mjesta na kojem se nalazimo? Nije sigurno, budući da se u Puli, usred grada planira izgraditi nova peć na ugljen. Gradi se peć na ugljen iako EU financira projekte koji smanjuju emisiju štetnih tvari i financijski potiču korištenje biomase i otpada na čijem se spaljivanju može i zaraditi.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.