1 min. čitanja

VIDEO Prve podmorske snimke delte lave nastale na otoku La Palma

VIDEO Prve podmorske snimke delte lave nastale na otoku La Palma
Foto: Screenshot/Youtube

Skupina istraživača sa španjolskog sveučilišta ULPGC snimila je prve podmorske snimke delte lave uz obale otoka La Palme, nastale nakon erupcije vulkana Cumbre Vieje.

Punih mjeseca dana stanovnici kanarskog otoka La Palma žive sa strahom od i dalje aktivnog vulkana, koji od 19. rujna ne prestaje izbacivati lavu, a koja je dosad uništila tisuće domova, brojne farme, poljoprivredna zemljišta, prometnice. Zbog erupcije vulkana povremeno se zatvara zračni promet i prema ostalim Kanarskim otocima, a iz opasne zone na La Palmi dosad je evakuirano više od 7 tisuća stanovnika. Vlasti su zbog toga pojačale trajektne linije kako bi osigurale pristup hitnim službama i humanitarnim organizacijama.

Foto: Copernicus EMS/EU

Oceanografska istraživačka skupina sa sveučilišta ULPGC snimila je uz pomoć podmorskog vozila na daljinsko upravljanje deltu lave te su u procesu isptivanja fizičkih i kemijskih svojstava morske vode u zoni delte. Na snimci se vidi kako stvrdnuta lava izbacuje mjehuriće, što je pak izazvalo interes brojnih morskih životinja.

Lava je prošli tjedan probila još jedan tok na sjevernom dijelu otoka spuštajući se prema četvrti La Costa, a prema onome što tvrde stručnjaci koji danonoćno motre probuđeni vulkan, nema naznaka usporavanju erupcije.

Ulijevanje lave u more najčešće izaziva tzv. lava bombe, eksploziju pare te veliku koncentraciju toksičnih plinova zbog čega je plovidba u blizini delte strogo zabranjena, a područje nadzire Španjolska pomorska spasilačka agencija Salvamento Maritimo.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.