2 min. čitanja

Vulkan na Kanarskom otoku je “zaspao” – Bila je to najduža zabilježena erupcija na otoku

Vulkan na Kanarskom otoku je “zaspao” – Bila je to najduža zabilježena erupcija na otoku
Foto: Youtube / Screenshot

Vulkan na kanarskom otoku La Palmi, iz kojeg su tijekom 85 dana potekle rijeke užarene lave, konačno je utihnuo, pa su lokalni stanovnici primili “božićni poklon” kojeg će se dugo sjećati.

Odbor za hitne slučajeve (Pevolca) izvijestio je da je danas i službeno prestala erupcija započeta 19. rujna na tom španjolskom otoku u Atlantskom oceanu, sjeverozapadno od obale Afrike.

“Erupcija je završila”

Vulkan je naglo zaspao navečer 13. prosinca, a od tada nije bilo izbijanja lave ni značajnijih potresa, pa su stručnjaci uvjereni da je definitivno završila njegova aktivnost.

– Erupcija je završila – rekao je Julio Pérez, glasnogovornik regionalne vlade Kanara.

Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji je tijekom krize nekoliko puta posjetio otok, poručio je da je to “najljepši poklon za Božić”.

“Potpuno se divim ljudima La Palme”, napisao je na Twitteru. “Nastavit ćemo raditi zajedno, sve institucije, kako bismo obnovili prekrasni otok La Palmu te popravili nastalu štetu”, dodao je.

Bit će to zahtjevan posao, premda ni jedan život nije izgubljen u naletu lave, pepela i toksičnog oblaka dima. Više od 2900 domova i zgrada je uništeno, a lava debljine jednog metra prekrila je gotovo 1200 hektara otoka. Šteta je procijenjena na preko 900 milijuna eura.

Posljednjih tjedana održavani su razni sportski događaji diljem Španjolske putem kojih se prikupljao novac za stradale, a također se prodaju i prigodni kalendari s impresivnim fotografijama vulkanske erupcije.

Iz svojih domova evakuirano je oko 7000 od ukupno 84.000 stanovnika. Pérez je rekao da bi se prvi povratnici mogli vratiti tijekom prve polovice siječnja.

Zbog nakupljenog dima bilo je otkazano 500 letova tijekom povremenog zatvaranja zračnog prometa, ali sada se očekuje porast turističkih dolazaka.

Najduža zabilježena erupcija

Bila je ovo najduža zabilježena erupcija na La Palmi. Vulkanska aktivnost 1585. godine trajala je na tom otoku 84 dana.

No najduža registrirana aktivnost nekog vulkana u Španjolskoj dogodila se od 1730. do 1736. godine, također na kanarskom otoku Lanzarote. Ondje je erupcija trajala 2055 dana, a danas je zbog tako oblikovanog okoliša Lanzarote jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Prizor iz pakla – Užarena rijeka potpuno promijenila izgled La Palme
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.