2 min. čitanja

VIDEO Poznatu televizijsku novinarku napao gnjurac! Sve je snimila…

VIDEO Poznatu televizijsku novinarku napao gnjurac! Sve je snimila…
Foto: Marina Bešić Đukarić / Facebook

Novinarka iz Osijeka, Marina Bešić Đukarić roneći premanturskim podmorjem imala je neobično društvo. Snimala je s distance gnjurca dok je zaranjao i lovio ribu. Sve do jednom, a kada je gnjurac krenuo prema njoj.

Posljednja dva dana čitali smo u nacionalnim medijima o napadu gnjurca na kupače na otoku Molatu, ukupno četiri napada u uvali nedaleko Zadra, a gdje je gnjurac, odnosno morski vranac, zamalo upropastio kupanje nekolicini turista. Za tu pojavu ornitolozi tvrde da je vrlo rijetka, da ‘kormoran’ mora biti ili uznemiren ili u strahu zbog gnijezda u blizini. Naravno, postoje i pretpostavke da se gnjurac do te mjere navikao na ljude da je smatrao kako je to izvjesni oblik ‘druškanja’ i igre. Jer, napokon, gnijezdo gnjurac svija na hridima, daleko od ljudi. Možda je naprosto čovjeka smatrao konkurencijom u lovu na ribu.

Osječanka Marina Bešić Đukarić ima nešto drugačije iskustvo. A u kojem u potpunosti brani prirodu i ‘krivicu preuzima na sebe’.

– Bili smo svo vrijeme udaljeni jedno od drugog više metara. Svakoga dana je dolazio gotovo u isto vrijeme. Snimala sam. Niti u jednom trenutku nije dao do znanja da ga smetam. Osvrtao se pod vodom ponekad, gledao pratim li ga. Obično gnjurci pobjegnu čim im se približiš na 10-tak metara, a ja sam ovdje dobila dojam da se on navikao na moju prisutnost. Međutim, odjednom mu je bilo, očito, dosta. Okrenuo se, pogledao me i krenuo. Imala sam, razumljivo, masku, oči su mi i lice bili zaštićeni. A on je kljunom udario po kameri. Kako ima jako dug i oštar kljun, nije mi bilo svejedno. Rekla sam i sebi i njemu – O.K., shvatila sam upozorenje, poštujem tvoj teritorij. Otada se povlačim dalje i ‘zoom-iram’ kamerom s puno veće udaljenosti, a kako ne bih nikome smetala – kazala je Marina Bešić Đukarić za Osijek Express, dodajući kako je taj gnjurac dolazio danima i prije i poslije i nije nikoga napao.

Foto: Marina Bešić Đukarić / Facebook

– Ove godine sam ih vidjela četiri u uvali. Šalili smo se kako moj ‘frend’ ima obitelj, makar ne znam je li riječ o istom gnjurcu. Htjela sam ih snimiti, s distance, ali pobjegli su čim sam prišla na 10-15 metara – zaključila je Marina, dodajući još jednom kako je prirodu itekako potrebno uvažavati, kao i da ovogodišnje slučajeve nedaleko Zadra ne može i ne želi komentirati budući da ondje nije bila i ne poznaje prilike, piše Osijek Express.

Foto: Marina Bešić Đukarić / Facebook

Alan Srčnik

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.