2 min. čitanja

VIDEO Pogledajte kako najveći svjetski ledenjak pluta Antarktičkim oceanom - vidi se i iz svemira!

VIDEO Pogledajte kako najveći svjetski ledenjak pluta Antarktičkim oceanom - vidi se i iz svemira!
Foto:Screenshot/X

A23a, najveći svjetski ledenjak koji se nedavno "pokrenuo" nakon što je 30 godina bio usidren za dno oceana, snimljen je kako pluta ledenim morem.

Ocean unutar ledenjaka formira impozantne lukove i špilje, no koliko god to bilo nevjerojatno spektakularno, tužna je činjenica da ovaj divovski ledenjak zapravo nestaje, donosi BBC. Predviđanja idu toliko daleko da se pretpostavlja da svjedočimo zadnjim mjesecima njegova postojanja.

Do ove je grdosije koja se sve više udaljava od Antarktike doplovio brod u vlasništvu kompanije "Eyos expeditions". Osim što su snimili njegovo moćno kretanje, na kameri su "uhvatili" i lukove te špilje koje oblikuje more i sve topliji zrak u procesu koji će ledenjak na poslijetku i dokrajčiti.

- Vidjeli smo valove visine do 4 m koji nesmiljeno "šibaju" ledenjak - izjavio je vođa ekspedicije Ian Strachan.

Ledenjak nošen morskim strujama i vjetrom lagano plovi u smjeru Južnih Orkneyskih otoka koji se nalaze 600 km sjeveroistočno od vrha Antarktike.

U nedjelju su mu se istraživači približili na dovoljnoj udaljenosti da ga snime dronom i posvjedoče kako je biti pokraj ovog ledenjačkog diva neopisiv doživljaj.

- Jednostavno je gigantski, nemoguće je i pomisliti kako biste ga mogli cijeloga fotografirati. Proteže se dokle god vam pogled seže u oba smjera - tvrde pripadnici polarne ekspedicije.

Satelitski podaci debljinu mu procjenjuju na preko 300 m, a ledenjak je po svoj prilici težak gotovo trilijun tona iako će mu masa s topljenjem opadati. No, predstoje li mu zaista posljednji mjeseci ili će se ova ledena morska grdosija održati dulje nego što bi to itko očekivao?

J.T.

Pročitajte još:

Pokrenuo se najveći ledenjak na svijetu - 30 godina bio “usidren” na za dno oceana
Najveći ledenjak na svijetu pokrenuo se nakon više od 30 godina što je bio usidren za dno mora. Ledeni brijeg, nazvan A23a, odvojio se od antarktičke obale 1986. godine. Ali brzo se prizemljio u Weddellovom moru, postajući, u biti, ledeni otok, javlja BBC. Ima površinu od gotovo 4.000 km²

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.