1 min. čitanja

Venecijanski kanali presušuju, prijeti li Italiji nova suša?

Venecijanski kanali presušuju, prijeti li Italiji nova suša?
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Suha zima na sjeveru Italije zabrinjava znanstvenike i ekologe koji strahuju od nove suše nakon što je u ljeto bilo proglašeno izvanredno stanje.

Iako Veneciju uobičajeno muče poplave, sada zbog niske razine vode, gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu prometovati kanalima. Osim izostanka kiše, razlog manjku vode je također visoki tlak zraka, ali i puni Mjesec te morske struje.

Osim toga, rijeka Po ima 61 posto manje vode od uobičajene količine u ovo doba godine. Prošle godine je u srpnju u okolnom području bilo proglašeno izvanredno stanje zbog najgore suše u 70 godina.

Na rekordno nisku razinu pao je i vodostaj jezera Garda na sjeveru Italije te se do otočića San Biagio može doći suhim putem, piše Reuters.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Još nema rješenja za spas najpoznatijeg talijanskog grada koji tone – More će ga progutati prije nego se očekivalo | | Morski HR
O porastu razine mora priča se desetljećima. Isto toliko govori se o Veneciji kao gradu koji polako, ali sigurno tone na dno lagune. No najnovija istraživanja pokazuju da bi Jadransko more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.