3 min. čitanja

VIDEO Oporavljene 4 glavate želve puštene natrag u more

VIDEO Oporavljene 4 glavate želve puštene natrag u more
Foto: Screenshot

PULA – Iz Aquariuma Pula koji su postali svojevsrtan centar za oporavak zaštićenih morskih kornjača, povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životinja, 5. listopada 2020. natrag u more puštene su četiri oporavljene glavate želve Opat, Free Wings, Maximusa i Špela.

Glavata želva Opat stigla je u Centar za oporavak morskih kornjača 5. ožujka 2020. godine. Pronađena je u blizini Dugog otoka u mreži plivarici te je dopremljena u zadarsku veterinarsku ambulantu.  Na rendgenskoj snimci potvrđeno je prisustvo udice dužine 3 cm koja je kirurškim zahvatom odstranjena. Nakon operacije i propisane terapije, Opat je dopremljen u Centar gdje je svakodnevno primao antibiotike, vitamine i infuziju. Pri dolasku u Centar težio je 15 kg, duljina oklopa mu je bila 50,8 cm, a procijenjena starost oko 5-7 godina. U svibnju su mu skinuti šavovi i rana je u potpunosti zacijelila. Kako bi se bolje pripremio na povratak u prirodu, Opat je tijekom ljeta boravio u bazenu Nacionalnog parka Brijuni.

Free Wings je mlada glavata želva pronađena 20. 12. 2019. u Puli kod Marine Veruda kako pluta u moru. Kornjača je bila zapetljana u otpad omotan oko stražnje desne peraje, kod koje je posljedično došlo do odumiranja tkiva. Rana je bez kirurškog zahvata vrlo brzo zacijelila, ali je peraja ostala djelomično amputirana. Free Wings je pri dolasku u Centar težio 2,4 kg, a procijenjena mu je starost od 2-3 godine. Kako bi se bolje pripremio za život u moru bez peraje te uvježbao pravilnu plovnost i kretanje, Free Wings je tijekom ljeta bio smješten u velikom centralnom bazenu u prizemlju Aquariuma Pula te mu je ponuđena hrana kojom se hrani u prirodi (rakovi, školjkaši i drugi beskralježnjaci).

Maximus je pronađen u blizini hridi Porer kraj Rta Kamenjak 26. 7. 2020. godine kako pluta. S obzirom da je kornjača bila izložena opasnosti od udarca plovila, dopremljena je u Centar gdje mu je utvrđeno da nema dodatnih ozljeda. Pružena mu je adekvatna pomoć, te je vrlo brzo počeo samostalno jesti. Pri dolasku u Centar težio je 10 kg, duljina oklopa mu je bila  44 cm, a procijenjena starost od 5-7 godine.

Špela je veća glavata želva koju je pronašla grupa slovenskih turista kako pluta na području Barbarige, 30. 7. 2020. godine. Budući da je kornjača bila troma i slabo se kretala, odlučili su nazvati 112. Ubrzo nakon dojave, djelatnici akvarija preuzeli su želvu te je smjestili u karantenski odjel gdje joj je pružena prva pomoć.  Dobila je fiziološku otopinu, a nakon par dana prihvatila je i hranu. Duljina oklopa iznosila je 65 cm, težine je 34 kg, a procijenjene starosti 20-25 godina.

Pogledajte i video ovog doista jedinstvenog događaja…

Sustav za dojavu

Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vodi Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluju ovlaštene veterinarske ambulante duž obale, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut i Aquarium Pula. Broj na koji se može prijaviti pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače je 112 tj. jedinstveni broj za hitne slučajeve.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Uspješno operirana glavata želva, pronađena kod Dugog otoka
Dobra koordinacija institucija – Spašena zaštićena Želva s udicom u grlu
Ozlijeđena želva u zadarskim Jazinama provela tjedan dana – Nitko nije htio pomoći, pa građani zasukali rukave
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.