2 min. čitanja

VIDEO Na kečapu i začinima uspio na moru preživjeti puna 24 dana

VIDEO Na kečapu i začinima uspio na moru preživjeti puna 24 dana
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Kolumbijska mornarica spasila je brodolomca koji tvrdi da je preživio 24 dana plutajući na jedrilici te jedući samo kečap, češnjak u prahu i kocke za temeljac, a kišnicu za piće skupljao je pomoću tkanine.

Kolumbijska mornarica spasila je brodolomca Elvisa Françoisa (47) iz otočne države Dominike u Karipskom moru koji tvrdi da je preživio 24 dana plutajući na jedrilici jedući samo kečap, češnjak u prahu i kocke za temeljac. Pio je kišnicu koju je skupljao uz pomoć tkanine.

Njegova je avantura započela dok je popravljao jedrilicu koja se zbog nagle promjene vremena otrgla od veza i otplutala. Françoisa je mobitelom pokušao dozvati pomoć, ali je zbog udaljenosti od obale ostao bez signala.

Nije mu preostalo drugo nego čekati. Na jedrilici je ispisao riječ 'pomoć' što se pokazalo ključnim za spašavanje. Nakon puna 24 dana na moru, uočio je zrakoplov i pomoću ogledala privukao pozornost pilota koji se okrenuo kako bi pobliže pogledao o čemu se radi.

Lociran je 120 nautičkih milja sjeverozapadno od kolumbijskog poluotoka La Guajira. Iz mora ga je spasio obližnji kontejnerski brod te ga prebacio u luku Cartagena, a kolumbijska mornarica mu je pružila medicinsku pomoć, piše The Guardian.

Kako su izvjestili, osim što je značajno smršavio, Françoisa je bio zdrav. Ispričao je da je bez prestanka morao iz jedrilice izbacivati vodu kako ne bi potonula, a pokušao je i zapaliti vatru da bi privukao pozornost, no bezuspješno.

- U jednom sam trenutku izgubio nadu. Sve o čemu sam razmišljao bila je obitelj. Zahvalan sam obalnoj straži, da nije bilo njih, ne bih sada s vama razgovarao - rekao je.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

PREŽIVJETI BRODOLOM Napravljeno spasilačko odijelo u kojem možete jesti i piti | | Morski HR
Doživjeti brodolom traumatično je iskustvo samo po sebi. Skupina inženjera iz Porto Rica napravila je spasilačka odijela koja funkcioniraju kao splav i koja štite od hipotermije omogućujući osobi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.