1 min. čitanja

PREŽIVJETI BRODOLOM Napravljeno spasilačko odijelo u kojem možete jesti i piti

PREŽIVJETI BRODOLOM Napravljeno spasilačko odijelo u kojem možete jesti i piti
Foto: White Glacier

Doživjeti brodolom traumatično je iskustvo samo po sebi. Skupina inženjera iz Porto Rica napravila je spasilačka odijela koja funkcioniraju kao splav i koja štite od hipotermije omogućujući osobi preživljavanje čak i na temperaturama kakve su u Arktičkom oceanu.

Slična certificirana odijela napravljena su da štite od hipotermije do 6 sati u vodi čija je temperatura 2 stupnja Celizija, uz uvjet da nema vjetra i valova. Inovativno odijelo popularno nazvano Artic 10+ takvim nepoželjnim uvjetima odupire se kao od šale, tvrde njegovi dizajneri.

Foto: White Glacier

Odijelo je višeslojno te je napravljeno tako da omogućuje lakši uzgon i bolju zaštitu tjelesne topline pa mu vjetar i valovi praktički ne mogu ništa. Ali ne samo to. Spasilačko odijelo je napravljeno tako da osoba u njemu može biti komotna – jesi ako joj se jede, piti, spavati i obavljati druge tjelesne funkcije čime si osigurava veću šansu za preživljavanje.

Artic 10+ sastoji se od tri sloja koja su u potpunosti otporna na plamen. Uz to vanjski sloj otporan je na habanje, srednji sloj je vodonepropusan i omogućuje bolju plovnost osobi koja se nalazi u odijelu, dok treći sloj nudi potpunu toplinsku zaštitu. Odijelo pruža visoku razinu uzgona te omogućuje osobi da pluta iznad vode čime se dodatno štiti od pothlađivanja.

Dizajneri tvrde da ovo odijelo jamči sigurnost do 12 sati na otvorenom moru, no taj period može biti i dulji. Odijelo je jednako namijenjeno znanstvenicima i putnicima u brodskom prijevozu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.