2 min. čitanja

VIDEO Murterske bake i Face twist – Uloga šminke kod izrade maski

VIDEO Murterske bake i Face twist – Uloga šminke kod izrade maski
Foto: Murterske bake / Facebook

MURTER – U sklopu kalendara Društvenog centra Jedro, kao jednu od projektnih aktivnosti suradnika,  Karnevalska udruga Murterske poklade – (Bake) donose audiovizualni uradak u cilju  prezentacije Murterskih Bak, a koji kroz svoj koncept i sadržaj pruža uvid u mogućnosti i  umijeće stvaranja maski, različitih transformacija upotrebom šminke, boja, kostima i  koreografskog/dramskog sadržaja.

– Kroz ovaj uradak aranžirali smo i nastojali pružiti ideje i uvid u mogućnosti korištenja šminke,  izrade kostima i boja, ne samo u svrhu estetske domene šminkanja i likovne crtačke ili  slikarske domene bojanja i odijevanja već i u svrhu transformacije i modeliranja. Jednako tako  vodilja nam je bila i pružiti uvid gledateljima i posjetiocima u načine zabave i razvijanja  vlastitih talenata i sposobnosti kako bi mogli iskorištavati slobodno ili stručno vrijeme te  možda razviti i neka svoja djelovanja i profesije. U konceptu preobrazbe lica u druge  karaktere služili smo se najpristupačnijim i najjednostavnijim tehnikama i materijalima kako  bismo dočarali jednostavnost i pristupačnost što većem broju ljudi različite dobi – kažu iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta”.

– Danas su mogućnosti brojne, a ideja i načina izvedbe jednako tako ne nedostaje.  Upravo u tom smislu poimanja i širenja naših mogućnosti i vizija cilj nam je bio potaknuti i  zainteresirati javnost ovim uratkom pružajući pregled dosadašnjih murterskih maski, ideja i  mogućnosti.

Proces kreiranja video uratka bazira se na pregledu arhivskih dokumentarnih fotografija i  isječaka iz povorki Bak uz prateće edukativne, tekstualizirane dijelove u svrhu komentara i  podataka. Uz arhivske aranžirane materijale u videu su predočeni i načini transformacije lica  maskom izvedenom bojom i šminkom na licu, kao neke od brojnih mogućnosti.

Video uradak za cilj ima pružiti uvid u brojne mogućnosti kreiranja i stvaranja umjetničkih  djela različitih medija, a koji su cjelina i pretežno jedino ostvareni u ovom kontekstu u  karnevalsko vrijeme, posebno u Murteru gdje je zabilježena duga 135godišnja tradicija.  Murterini su poznati i slavni dramski amateri koji su ujedno povezani i suživljeni u svom identitetu sa svojom tradicijom, tako da imaju priliku dodatno uz programe DC Jedro ostvariti  i participirati i na ovaj način svojim domišljatim sudjelovanjem – poručuju iz ove murterske udruge.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.