VIDEO MerAdria "Sirene" očistile podmorje Lošinja

MALI LOŠINJ - Količina plastičnog otpada, aluminijskih omota grickalica, tetrapaka sokića, nerazgradivih mokrih maramica te opušaka koje smo pronalazili svakodnevno na dnu mora je zbilja šokantna, posebice u popularnom lošinjskom zaljevu Čikat, gdje tisuće turista ljetuje na tjednoj bazi - kažu iz tima MerAdria koji su ovog vikenda na neobičan način odlučili očistiti podmorje, tako što su im pomogle "sirene".


- I nebrojeno puta svjedočili smo turistima i domaćima koji gase opuške kraj ležaljki, ostavljaju svoje smeće pod njima, a sve to skupa ostavljaju preko noći na plaži… sramota.

Naša jedina hrvatska sirena, inače glumica i model Nea Dune, kreirala je prije godinu dana projekt “MerAdria” sa slovenskim kolegama, te ujedinila snage s vlasnicom slovenske akademije za sirene Arabella, koji osim edukacije sirena (postojećih i novopridošlica) ima i humanitarnu komponentu s ciljem zaštite morskog svijeta te podizanja svijesti o očuvanju mora.

Svake godine na drugom otoku

Prošlog tjedna održana je inauguralna, i k tome volonterska “MerAdria” na otoku Lošinju - prvi događaj te vrste u regiji i na Jadranu, a svake godine na drugom otoku.

Osim posvajanja tri dupina u Institutu “Plavi Svijet”, tim MerAdrie je svakodnevno vadio otpad iz podmorja najpopularnijih malološinjskih plaža – obje Valdarke, Sunčane Uvale te vrlo zagađene uvale Čikat.

Jedanaest sirena i sirenaca iz tri zemlje se sastalo na Otoku Vitalnosti, udruživši ljubav prema moru i rekreaciju koja je u svijetu, a posebice u Americi i Aziji, iznimno popularna već cijelo desetljeće, a sirene su u inozemstvu glavni akteri zaštite okoliša kroz taj svijet iz bajki.

Tim MerAdrie, osim Nee Dune (SireNee) i Arabelle, čine i talijanski Disney dizajner kostima MerAlex te slovenska grafička i tattoo umjetnica Tamy Deluxe, a na podršci prvoj MerAdriji zahvaljujemo Turističkoj zajednici Malog Lošinja i direktoru Daliboru Cvitkoviću, Gilbertu i Steni s logera Nerezinac, Institutu Plavi Svijet, Aquaparku i kampu Čikat, Ivanu Brčiću, Taji Divine, te sponzorima, poručuju organizatori.

D.G.