2 min. čitanja

VIDEO Kuća od konoplje nedaleko Trilja

VIDEO Kuća od konoplje nedaleko Trilja
Foto: Screenshot / YouTube

Hrvoje Bota razvija nekoliko projekata i gradi obiteljski dom i mikrofarmu u Krušvaru u blizini Trilja prema svim standardima održive gradnje i načelima permakulturnog dizajna.

Hrvoje Bota diplomirani je inženjer arhitekture i jedan od pionira u području održive arhitekture. Njegov cilj u kontekstu arhitekture je minimizirati negativne utjecaje na okoliš, promovirati energetsku učinkovitost i korištenje recikliranih materijala.

Glavna karakteristika održive arhitekture je da je to gradnja kuća u kojoj se koriste prirodni materijali, usko je povezana sa svojim okolišem, a važnu ulogu imaju sada već poznate tehnike poput sakupljanja kišnice ili postavljanje solarnih panela.

Vijek trajanja kuće od konoplje, kakvu on gradi, je više stotina godina. Vrlo važna karakteristika je da su takve kuće otporne na požar i potres jer su lagane te imaju izvrsna izolacijska svojstva.

Riječ je o stambeno-gospodarskom kompleksu. Dio predviđen za stanovanje ima 120 kvadrata, a 80 kvadrata predviđeno je za gospodarske svrhe poput staklenika, praonice za povrće, alatnice te dijela na kojem će se u budućnosti organizirati radionice i edukacije.

Cilj je da bude maksimalno energetski samodostatna sa spremnicima za kišnicu, toplinskom pumpom i peći na drva te da proizvodi viškove energije iz hrane, prenosi InDizajn.

Glavni konstruktivni materijal kuće je drvo, a ispuna zidova i stropa je od konobetona odnosno smjesa konopljine sječke, vapna, vode i mljevene cigle. Žbuka je vapnena, a podovi od pluta. Materijali koje se koriste za izgradnju danas su sve dostupniji. Riječ je o panelima od prešane slame, betonu od konoplje i vapna, a pluto se također pokazalo kao izvrstan materijal. Kuća od konobetona, odnosno hempcrete, bit će prva takva u Dalmaciji.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.