2 min. čitanja

VIDEO Kroz Sueski kanal prošao najveći kontejnerski brod ikad

VIDEO Kroz Sueski kanal prošao najveći kontejnerski brod ikad
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Uspješan tranzit ovog broda dokazuje spremnost Sueskog kanala za sadašnje i buduće generacije velikih brodova.

Kontejnerski brod Ever Acme kapaciteta 24.000 TEU, tijekom svog prvog putovanja od Malazije do Nizozemske, 3. veljače, prošao je kroz Sueski kanal. Brod je najnoviji dodatak floti brodova Serije-A tajvanskog brodara Evergreen, a može prevoziti 24.000 kontejnera.

Ever Acme su isporučili brodograditelji Hudong-Zhonghua u prosincu 2022. godine, četiri mjeseca prije plana. Radi se o trećem kontejnerskom brodu kapaciteta 24.000 TEU isporučenom kompaniji Evergreen.

Prvi kontejnerski brod iz serije, Ever Alot, isporučen je tajvanskom brodovlasniku u lipnju 2022. godine, a slijedio ga je drugi, Ever Aria, u rujnu 2022.

Tri broda su među najvećim kontejnerskim brodovima na svijetu gledajući njihov kapacitet. Dio je to ukupno devet brodova koje je izgradilo brodogradilište Hudong-Zhonghua.

Foto: Screenshot / YouTube

Brodovi Serije-A dugi su 400 metara i široki 61,5 metara, s gazom od 14,5 metara te mogu ploviti brzinom do 23 čvora. Seriju kontejnerskih brodova kapaciteta 24.000 TEU samostalno su projektirali brodograditelji Hudong Zhonghua, a opremljeni su nizom 'zelenih' značajki.

Tu je ‘twisted’ kormilo i BTF uređaji za uštedu energije kako bi se povećala pogonska učinkovitost propelera, postrojenja za obradu balastnih voda, te obloge protiv obrastanja koje smanjuju trenje. Brodovi imaju poseban dizajn bulbastog pramca, propelere velikog promjera i kanale za uštedu energije kako bi se osigurala niska potrošnja energije. Opremljeni su i hibridnim scrubberima.

Ever Acme, kao i sestrinski brodovi iz serije, dizajniran je tako da bude spreman za alternativni pomorski energetski sustav (AMP), koji omogućuje brodu da isključi stroj i smanji emisije u lukama.

Kontejnerski brodovi kapaciteta 24.000 TEU dobili su Environmental Protection Notation od ABS-a te klasifikaciju Lloyd’s Register, prenosi Offshore Energy.

Čelnik Uprave Sueskog kanala izjavio je da uspješan tranzit ovog broda dokazuje spremnost Sueskog kanala za sadašnje i buduće generacije velikih brodova.

Vlasti su pak priopćile da razvojna strategija uključuje izravnu komunikaciju s brodarima i brodogradilištima s ciljem razmjene informacija i osiguranja da budući brodovi mogu kanalom sigurno ploviti.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi MSC-ov brod obara sve rekorde: ‘MSC Tessa’ službeno najveći kontejnerski brod na svijetu!
Kinesko brodogradilište Hudong Zhonghua pohvalilo se još jednim rekordom: početkom ovog mjeseca porinuli su novi najveći kontejnerski brod na svijetu, koji će oboriti prethodni rekord za 112 TEU! Novi najveći kontejnerski brod na svijetu, kapaciteta 24.116 standardnih kontejnerskih jedinica od dvad…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.