2 min. čitanja

VIDEO KOJI ODUZIMA DAH Pogledajte kako izgleda kad se sretnu Atlantski i Tihi ocean

VIDEO KOJI ODUZIMA DAH Pogledajte kako izgleda kad se sretnu Atlantski i Tihi ocean
Foto: Youtube / Screenshot

Dva se velika oceana "oči u oči" sreću na krajnjem jugu Južne Amerike, a spektakularni prizor iznimno jasne razlike u njihovim bojama postavlja pitanje miješaju li se uopće ili na nju djeluje neka "neprobojna" sila?

Maštarije o nadnaravnim silama odmah odbacite jer sve se temelji na fizici, ali nije ništa manje spektakularno. Tihi i Atlantski ocean sreću se kod Cape Horna, na krajnjem jugu Čilea. Tamnije more je Tihi ocean, a svjetlije Atlantski. Snažne struje more ovdje nose iz smjera zapada prema istoku što u prijevodu znači da se Tihi ocean "prelijeva" u Atlantski, pojašnjava BBC Science Focus Magazine. No, nije sve tako jednostavno.

Ove snažne struje plovidbu oko Cape Horna čine izrazito opasnom, a tijekom povijesti (prije Panamskog kanala) prelazak je iz Atlantika u Pacifik i obrnuto, plaćen životima mnogih mornara. Možemo samo pokušati zamisliti kako su se neki davni mornari osjećali dok su plovili ovim izrazito divljim vodama u kojima valovi mogu biti visoki i do 18 m, a koje uz to imaju i ovako radikalnu razliku u boji. Mornarska "praznovjerja", prije proboja znanstvenih objašnjenja, nedvojbeno su cvala na sve strane.

No, krenimo odgovarati na bitna pitanja. Tihi i Atlantski ocean razmjenjuju vodene mase. Ali studije kažu kako se ne miješaju u potpunosti. Da bismo lakše razumjeli ovaj fenomen probajte zamisliti šalicu kave u koju dodajemo mlijeko i miješamo žlicom. U slučaju oceana "žlica" su veliki valovi i jaki vjetrovi. Neko vrijeme jasna je razlika u sastavu dviju tekućina. Prema pisanju znanstvenika to je upravo ono što se događa kad s sretnu dva oceana i to zbog razlike u njihovom kemijskom sastavu, slanosti, gustoći,čistoći..

Zanimljiv je dio taj da se dva mora istodobno miješaju, ali i ne miješaju. Premda ovo zvuči neobično zapravo nije. Zbog strujanja, vjetra i valova njihov je doticaj nemoguće spriječiti, no zbog njihovih različitih svojstava (Tihi je ocean zbog više kiše primjerice manje slan) svaki od dva oceana može se kretati "jedan u drugome" bez pretjeranog miješanja. Osim toga, na djelu je i sila inercije (Coriolisova sila) zbog koje su smjerovi toka vodenih tijela u Atlantskom i Tihom oceanu različiti pa im ni to ne dopušta da se potpuno izmiješaju.

Stvar je jednostavnije shvatiti ako napravimo razliku između miješanja i razmjene oceana. Miješanje oceanske vode značilo bi kako dolazi do nepovratne promjene. Razmjena iste znači doslovno to, razmjenu vodene mase bez da zapravo dolazi do bitnih miješenja njihovih svojstava. Drugim riječima oba oceana ostaju "vjerna sebi" čak i na teritoriju onog drugog i upravo se to događa kada se Tihi i Atlantski ocean sretnu. Vodena masa se zahvaljujući vjetru i strujama vječno razmjenjuje i uplovljava jedna u drugu, no pojedini slojevi ne miješaju se u potpunosti i svatko zadržava svoja svojstva u liniji doticaja.

Mi od svega toga imamo i predivan prizor!

0:00
/1:35

Video: Vidya Nantha

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.