1 min. čitanja

VIDEO "Kameni brod" - oda zadarskoj košarci i nekim drugim vremenima!

VIDEO "Kameni brod" - oda zadarskoj košarci i nekim drugim vremenima!
Foto: Screenshot/YouTube

Sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća Jugoslavija se dičila uvjerljivo najsnažnijom europskom klupskom košarkaškom ligom,a Zadar je predstavljao "dream team".

Briljirali su tih godina Jugoplastika, Partizan, Crvena zvezda, Olimpija, Bosna, Rabotnički i Lokomotiva. Ipak jedna je momčad u sezoni 1974./1975. sve ostavila daleko iza sebe. Riječ je o Zadru predvođenim Krešimirom Ćosićem i Pinom Giergiom. Legendarna momčad s razglednice Donatova grada trijumfirala je u čak 25 od 26 utakmica! Poraženi su tek od Jugoplastike, protiv koje zbog ozljede nije igrao veliki Pino.

Riječ je odista o jedinstvenom globalnom fenomenu – ekipi stasaloj u Zadru koji je tada brojao manje stanovnika od kvarta bilo koje metropole i čija su dvojica igrača izabrana u prvu petorku Europe! Prava avangarda. Otud i čuvena krilatica koja na zadarskim ulicama itekako živi i danas - "Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku"!

Pisma za Zadar

U čast spomenutog doba ponosa i slave, gerilska ekipa zadarskih kreativaca, koja u čast neprežaljenoga Kreše Ćosića djeluje pod kodnim imenom Z/11, udružila se s Tomislavom Bralićem i isporučila navijačku pjesmu Kameni brod (1974/75).

U pripadajućem spotu živi je spomenik zadarskoj košarci – veliki Pino Giergia – koji se s osamdeset i sedam ljeta na plećima – uspravio s loptom u ruci. Uz Pina, u spotu se pojavljuju čak četvorica igrača iz legendarne ekipe: Branko Skroče, Ćiro Perinčić, Zdravko Jerak i Branko Šuljak.

Kroz nisku razglednica i malih mediteranskih epizoda, spot govori o vremenima beskonačno udaljenima od ovih današnjih, gdje se tuđina nameće pohlepom – u zakon tržišta traljavo umotanom – surovo vladajući nad zakonom ljudskosti. Nitko iole upućen neće reći da je prije bilo idealno, daleko od toga, no bilo je više duha zajedništva i empatije, romantike, vica i identiteta.

Uživajte u divnoj pjesmi i videu!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.