2 min. čitanja

VIDEO Kako morske kornjače pronalaze put do mjesta gniježđenja?

VIDEO Kako morske kornjače pronalaze put do mjesta gniježđenja?
Foto: Screenshot / YouTube

Ženke morskih kornjača vraćaju se na istu plažu gdje je započeo njihov život kako bi stvorile novi. Još nije otkriveno na koji način pronalaze obalu gdje su njihove majke položile jaja i gdje će one učiniti isto.

Gotovo sve vrste morskih kornjača su ugrožene pa znanstvenici pokušavaju shvatiti kako se kreću i kamo idu kako bi zaštitili njihova staništa. Radi se o vrsti koja je gotovo stalno u pokretu, a znanstvenici ih danas prate putem satelita.

Neke vrste morskih kornjača mogu prijeći više od 10.000 milja u jednoj godini, a ženke se vraćaju na istu plažu gdje je njihov život započeo kako bi položile vlastita jaja. Još nije otkriveno na koji način pronalaze obalu gdje su njihove majke položile jaja i gdje će one učiniti isto.

Čini se da kornjače to uspijevaju uz pomoć Zemljinog magnetskog polja. Znanstvenici u laboratoriju testiraju kako male kornjače reagiraju na promjenu magnetskog polja, ali još ne razumiju na koji način ih detektiraju.

O životu mužjaka još se manje zna. Oni cijeli život provode u moru, ne zna se gdje odrastaju, niti išta o njihovim migracijama, kada dostižu spolnu zrelost, kako pronalaze ženku i gdje se pare.

Jedna od nedavno rješenih nepoznanica je način na koji mlade želve pronalaze put do mora. Danas je poznato da u njihovoj orijentaciji bez sumnje najveću ulogu igra svjetlucanje, odnosno odsjaj mora. Čini se da tamni obrisi obale i vegetacije odbijaju zivotinje i tjeraju ih prema svijetlijoj površini mora.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Nekadašnji lovci na morske kornjače postaju njihovi zaštitnici
Filipinci su se nekada hranili jajima i mesom morskih kornjača, no danas su one ugrožene, a krivolovci postaju njihovi zaštitnici. Sakupljaju jaja po plažama, odnose ih u valionicu te vraćaju na obalu kako bi mladunčad mogla ‘odjuriti’ u more. Naoružan drvenim štapom, kantom i čeonom svjet…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//