1 min. čitanja

VIDEO Jeste li ikada vidjeli ružičaste dupine?

VIDEO Jeste li ikada vidjeli ružičaste dupine?
Foto: Screenshot/Youtube

Zvuči nestvarno, ali oni uistinu postoje. Ima ih u indo-pacifičkom području, no ipak najpoznatiji ružičasti dupini žive u rijeci Amazoni. Zovu ih boutu, odnosno boto, a tamošnji narodi vjeruju da predstavljaju duše utopljenika koji se povremeno mogu vratiti među ljude.

Boto je samotnjačka životinja i rijetko ju se viđa s drugim pripadnicima svoje vrste. Unatoč lošem vidu izvrstan je lovac jer se oslanja na prirodni sonar koji je vjerojatno najrazvijeniji među svim kitovima i uz čiju pomoć lovi plijen, uglavnom sitne ribe.

Ne rone dugo, a na površinu po zrak izlazi otprilike svakih pola minute. Ružičasti riječni dupini manje su aktivni od oceanskih dupina i gotovo uopće ne iskaču iz vode.

Za razliku od riječnog ružičastog dupina, u obalnim vodama istočnog Indijskog i zapadnog Tihog oceana živi indo-pacifički grbavi dupin, odnosno Kineski bijeli dupin, a čija ružičasta boja ne potječe od pigmenta, već od krvnih žila koje su se proširile zbog termoregulacije. Ružičastu boju poprimaju tek u odrasloj dobi.

Ova vrsta dupina spada među ugroženije morske životinje zbog zagađenja vode. Njihov je broj u vodama Hong Konga pao sa procijenjenih 158 u 2003. na samo 78 u 2011., a pad se očekuje i dalje zbog toksina u moru.

Indo – pacifički grbavi dupini (Sousa chinensis) kronično su izloženi organskim zagađivačima jer nastanjuju plitke obalne vode koje su često pod utjecajem ljudskih aktivnosti. Ispuštanje organskih zagađivača u morsku vodu smanjuje se njezina kvaliteta i povećava toksičnost, a tu prve nastradaju morske životinje. Indo-pacifički grbavi dupin nalazi se se na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta, a pretpostavlja se da na planetu zasad postoji tek nešto više od 2000 ovih jedinki.

Lijepo je stoga vidjeti kad netko snimi ove neobične životinje u njihovom prirodnom okruženju.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.