2 min. čitanja

VIDEO Jedrenjak brazilske mornarice zabio se u most, umalo stradala posada tegljača

VIDEO Jedrenjak brazilske mornarice zabio se u most, umalo stradala posada tegljača
Foto: Screenshot/Twitter

Neuobičajena pomorska nesreća dogodila se u ponedjeljak u Ekvadoru, a snimke incidenta ubrzo su postale viralne. Veliki jedrenjak brazilske mornarice zabio se u pješački most na rijeci Guayas, prilikom pokušaja prolaska kroz podignuti dio mosta.

Brod Cisne Blanco (Bijeli labud), koji je sastavni dio flote brazilske mornarice bio je u tranzitu preko rijeke Guayas u Ekvadoru. U jednom trenutku izgubio je kontrolu i naslonio se na netom izgrađeni pješački most koji povezuje otok sa središtem Guayaquila.

“Bijeli labud” je, pišu lokalni mediji, promašio prolaz za više od 120 metara. Iako se uzroci nezgode još istražuju, brazilska mornarica tvrdi da je brod izgubio kontrolu zbog jakih struja. Odmah u pomoć priskočila su dva tegljača – veći tegljač prislonio se na krmu, dok je manji tegljač manevrirao uz pramac jedrenjaka.

U jednom trenutku manjeg tegljača nadjačava struja, plovilo zapinje od konop, jedrenjak ga počinje vući, nakon čega se manji tegljač prevrće, a posada pokušava spasiti živu glavu.

Snimke nezgode preplavile su društvene mreže, Twitter je eksplodirao, a nije nedostajalo niti ironičnih komentara.

– Pretpostavimo da je kapetan bio mrtav pijan i da je vikao posadi da proguraju brod između stupova na kojima se gnijezde vrane – komentirao je jedan korisnik Twittera.

– Žalosno, nadam se da će uskoro opet zaploviti – komentar je jedne korisnice Twittera.

Most Isla Santay, pored kojeg se i dogodila nezgoda, kritiziran je kao opasnost za plovidbu od tamošnje javnosti i prije nego je izgrađen. Slične nesreće već su se dogodile 2017. te dvaput 2018. godine, zbog čega pomorska industrija lobira da se most potpuno ukloni.

Sreća u nesreći je što u ovoj nezgodi nitko nije stradao, osim plovila i mornarskog ponosa.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.