2 min. čitanja

VIDEO Jedan od najbogatijih Srba u hrvatskim vodama zatukao tunu i time se hvali u srpskim medijima!

VIDEO Jedan od najbogatijih Srba u hrvatskim vodama zatukao tunu i time se hvali u srpskim medijima!
Foto: Telegraf / Screenshot

Ranko Sočanac, jedan od najbogatijih Srba u hrvatskom dijelu Jadrana je zatukao tunu. U tekstu kojeg piše srpski Telegraf stoji najprije da je on ovu ribu ulovio na Hvaru, a onda isti tekst spominje da je ribu ulovio u "međunarodnim vodama kod Visa". Tekst iz 23. srpnja ove godine naime sadrži niz gluposti, počevši od toga da je "upecao jednu od najvećih riba na svijetu", pa do pojma "međunarodne vode" koji između Hrvatske i Italije više ne postoji! Dodatni problem je u tome što se izlov tune u Hrvatskoj strogo kontrolira i svaka mora biti prijavljena. Video kojeg su objavili, kao i niz srpskih i crnogorskih medija, potpisan je s "privatna arhiva", što sugerira da su ga dobili direktno od osoba koje su sudjelovale u ribolovu.

Treba naime znati da kod Visa, a posebno kod Hvara ne postoje "međunarodne vode" od kad su Repiblika Italija s jedne strane, a Republika Hrvatska, sa svoje strane Jadrana prije dvije godine proglasile isključivi gospodarski pojas. Dakle, ako je točno, što piše u navedenom tekstu, ova je riba uhvaćena u hrvatskom dijelu Jadrana.

Što se ribolovnog režima u gospodarskim pojasevima Italije i Hrvatske, tiče, ribu loviti mogu isključivo građani i gospodarski subjekti Europske unije i to oni koji imaju dozvolu za ribolov. Za tune je to i dodatno postroženo, jer za izlov tuna postoji kvota koju imaju strogo ograničeni subjekti.

Naime lov tune strogo je ograničen do te mjere, da se svaki ulovljeni primjerak mora se evidentirati, odnosno prijaviti Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i ICCAT-u, Međunarodnoj komisiji za zaštitu tuna. Rezultat je to višegodišnjeg monitoringa kojeg provodi ICCAT, radi obnove stoka plavoperajne tune u svjetskim morima. Limitiran ulov znači i da se svakoj članici svake godine određuje ulovna kvota, pa tako i Hrvatskoj. Vrlo detaljan pregled Pravilnika o ulovu tune i igluna objavila je Uprava ribarstva OVDJE.

Tako se ne može i ne bi se smjelo dogoditi da bilo kakav bogati turist kad mu se sprdne, odluči zamahnuti i uloviti tunu. Prema važećem Zakonu o morskom ribarstvu, kazne, ovisno o više elemenata, variraju između 1990 i 6630 eura.

Prema neslužbenim informacijama koje imamo, ribarska inspekcija nije zaprimila informaciju o ulovu ove tune od strane navedenog srpskog državljanina.

Je li Ranko tunu ulovio ilegalno? Ovo pitanje smo poslali Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, te ribarskoj inspekciji koji upravo proučavaju ovaj slučaj. Odgovor ćemo objaviti, čim ga dobijemo.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.