3 min. čitanja

VIDEO Iživljavanje nad dupinima u trogirskom akvatoriju - Za ovo se može i u zatvor!

VIDEO Iživljavanje nad dupinima u trogirskom akvatoriju - Za ovo se može i u zatvor!
Foto: Dalmacija danas

Danas oko podneva jato dupina uživalo je u svojoj igri, oko jedne milje jugozapadno od Arkanđela - nenastanjenog otočića koji je od kopna udaljen svega 500 metara, a najbliže naselje mu je Sevid (između Trogira i Šibenika).

U jednom trenutku prema njima je krenula jahta kojom je upravljao strani državljanin.

Išao je pravo na jato dupina, a sve s ciljem da bi njegova partnerica sve dobro uhvatila kamerom, piše Dalmacija danas.

Inače, za ovakvo ponašanje, kazna može ići do 40 tisuća kuna, ali bilo je slučajeva kad je hrvatsko zakonodavstvo kažnjavalo prekršitelje i sa zatvorom, o čemu je već pisao Morski HR.

Za uznemiravanje dupina 24 dana zatvora

Svi dupini kao i cijela skupina kitova u Hrvatskoj zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode. Osim kazni za njihovo ozlijeđivanje, ubijanje i namjerno hvatanje te držanje u zatočeništvu, treba znati da je namjerno uznemiravanje dupina, pa su i ovi ljudi na snimci temeljem Zakona o zaštiti prirode, u prekršaju. Poznat je slučaj da je muškarac kod Pule 2004. godine odležao 24 dana u zatvoru i platio 7 tisuća kuna kazne zbog uznemiravanja 30-ak dobrih dupina zbog glisiranja među njima, a kazne se, osim zatvorskih, u novčanom omjeru penju i do 100.000 kn.

Stoga, ukoliko vidite druge da uznemiravaju zaštićene morske sisavce, prijavite ih najbližoj policijskoj postaji ili Inspekciji za zaštitu okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Ako ste pak sami svjedoci susreta s dobrim dupinom ili nekom drugom zaštićenom vrstom Jadrana, uživajte u pogledu iz sigurne udaljenosti, ne spuštajte se u more da bi plivali/ronili sa životinjom i ne hranite je, a pogotovo ih nemojte naganjati brodom. Dupine, kao i sve druge divlje životinje, najbolje je pustiti na miru.

Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom

  • Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.
  • Ukoliko im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.
  • Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.
  • Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.
  • Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.
  • Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.
  • Zbog sigurnosti pojedinaca  i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.
  • Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje.
  • Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.
  • Nalaz ozlijeđene, bolesne ili uginule životinje potrebno je dojaviti na broj 112 ili HAOP-u putem adrese e-pošte: vrste@haop.hr .

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Umjetnik optužen za uznemiravanje dupina kaže da neće stati jer je ”čarobno”
Samozvani umjetnik optužen za uznemiravanje dupina na Havajima kaže da neće stati sa snimanjima iz blizine. Obrazlaže da je osjećaj čaroban, a “drugi rade mnogo gore stvari”. Muškarac koji sebe naziva ‘Dolphin Dave’ na društvenim se mrežama suočava s optužbama za uznemiravanje dupina i grb…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.