3 min. čitanja

VIDEO Imoćanin na Žirju snimio zaigrano čudo: "Primjetio sam peraju i najprije mislio da je morski pas..."

VIDEO Imoćanin na Žirju snimio zaigrano čudo: "Primjetio sam peraju i najprije mislio da je morski pas..."
Foto: Filip Šušnjar

ŽIRJE - Još malo, dok se ne zahukta gužva na ovom našem malom zatvorenom Jadranu, morski živi svijet koliko-toliko stigne predahnuti od nas ljudi i možda se malo osloboditi. Jedan zaigrani primjerak iz morskih dubina doplivao je do uvale Koromašna na Žirju, a sve je u utorak, 9. svibnja snimio Imoćanin koji tamo radi već treću godinu i zaljubio se u more i otok.

- Dvojica kolega i ja uređivali smo pergolu na terasi konobe koja se uskoro otvara i jedan od kolega koji je bio na pergoli u daljini je primjetio peraju. Sve se zbilo oko 19.45 sati cca 150 m od obale.

Peraja se sve više i više približavala obali i mi smo je pratili uz obalu. U početku smo mislili da je morski pas. Došao je na svega 10 metara od obale. Nakon 10-ak minuta i oko 150 metara hodajući praćenja uz obalu odlučili smo se približit gliserom. Približili smo se, što se vidi i na snimci, na oko 3-4 metra, tek tada se malo preplašio, plivao još nekoliko minuta po površini i zaronio u dubinu i nestao - ispričao nam je Filip Šušnjar o ribi koja je, kako kaže, bila duljine oko metar i pol.

Iglan (lat. Tetrapturus belone) je riba iz porodice Istiophoridae i ujedno jedina iz te porodice koja je do sad pronađena u Jadranu iako je za još 5 vrsta vrsta poznato da žive u Mediteranu. Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna (sabljarke). Odozgo je smeđe-modre boje odozgo, a s trbušne strane je bijel.

Najveći ulovljeni primjerak je imao 240 cm i težio je 70 kg. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 m, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, a također, cijenjena je i za prehranu.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

MISLILI SU DA VIDE MORSKE PSE Više iglana snimljeno uz samu obalu Čiova | | Morski HR
ČIOVO - Kao rijetko kada do sada u ovom dijelu godine, temperature mora su od 20 do 21 Celzijev stupanj. Tako je i u kasnu jesen moguće kupanje bez da se brinete hoćete li se “smrznuti”. A u
NEVJEROJATAN VIDEO Iglan se zaletio u jato riba, zabio u rivu i nastradao | | Morski HR
Neposredno ispred obale, Splićani su jučer imali priliku svjedočiti doista rijetko viđenom, ali ne i neobičnom događaju. Iglan je u želji da se nahrani jurnuo prema jatu riba i nesretno
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.