2 min. čitanja

VIDEO Hrvatski tradicijski brodovi s posadama u Francuskoj na festivalu maritimne baštine

VIDEO Hrvatski tradicijski brodovi s posadama u Francuskoj na festivalu maritimne baštine
Foto: Velimir Bešić

Nakon uspješnih organizacija predstavljanja hrvatske maritimne kulture i baštine u tuzemstvu i inozemstvu, posebno u Francuskoj, udruzi ‘CRONAVES’ dodijeljeno je još jedno međunarodno priznanje, nagrada i prilika ponovo predstaviti hrvatsku maritimnu kulturu i baštinu na predstojećem festivalu „Escale a Sète“ gdje se svake druge godine u luci Sète okuplja više od 120 tradicijskih brodova, te desetak najvećih svjetskih jedrenjaka.

ESCALE À SÈTE – najznačajniji festival pomorske baštine na Mediteranu

Ukratko, to je oko 400 kulturnih udruga, stotinjak izlagača, pedesetak glazbenika i pjevača, 2.000 volontera i entuzijasta što predstavlja okosnicu uspjeha. Tu je i najveći glazbeni festival pomorske pjesme i glazbe, nezaobilazni spektakl Escale Bleue – „Plavo pristajanje“.

Ovo je ujedno i najveća manifestacija na jugu Francuske, na ovogodišnju desetu obljetnicu festivala očekuje se 350.000 posjetitelja iz cijele Francuske i mnogih drugih europskih zemalja.

Festival je također i sjecište tradicionalnog brodovlja sa svih strana Europe, koji su pravi ambasadori svojih pomorskih tradicija i baštine. Uz pomorce i ljude od mora iz raznih zemalja, na festivalu su uz njih i njihovi konzuli i veleposlanici, vojni atašei i pripadnici njihovih ratnih mornarica.

Na poziv organizatora kao specijalno počašćeni gosti sudjeluju i hrvatski tradicijski brodovi s posadama, u okviru programa „Le patrimoine maritime Européennes“ te će nam biti omogućeno integralno predstavljanje naše maritimne kulture, tradicije na moru i na kopnu gdje će biti postavljeni hrvatski izložbeni i prezentacijski prostori.

Od tradicijskih barki u Francusku putuju:

– sandula „Molo Palagruža“, gundule „Jurkovica“ i „Lučica“ u organizaciji udruge Palagruža iz Komiže

– gajeta „Mila“ u organizaciji mjesnog odbora Prvić Šepurine i grada Vodice.

Udruga Palagruža će svakodnevno održavati sljedeće radionioce:

– Radionica gradnje komiške gundule ,

– Radionica Kalanko

– Radionica uzlova koji se koriste na sanduli i gajeti

– Radionica Ofalkono gajeta od kolumbe do idra

– Kuharska radionica (tradicijska jela sremljena na ribarski način)

Posebno mjesto u prezentaciji svakodnevno ima i vokalno isnstrumentalna klapa “Kaštelanski pivači”.

Prije samog predstavljanja na festivalu „Escale a Sète“ naši će nastupiti i na prvom pomorskom okupljanju u gradu Marseillan gdje će kao partneri, ali i specijalno počašćeni gosti od 09. do 11. travnja, na festivalu „Escale a Marseillan“ imati središnju poziciju na festivalu koji tijekom tri dana održavanja okuplja oko 50 tradicijskih brodova i na kojem se očekuje posjet oko 30 tisuća posjetitelja.

– Sve aktivnosti se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova u okviru obilježavanja 30 obljetnice priznanja RH, Hrvatske turističke zajednica, Županije Splitsko-dalmatinske , grada Vodice, TZ grada Splita. Da nije bilo njih mi nebi putovali na festival – kazao nam je predsjednik udruge CRONAVES Plamenko Bavčević.

Velimir Bešić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.