1 min. čitanja

VIDEO Havaji na udaru divovskih valova – Jedan prešišao dvokatnicu, drugi “upao” na svadbu

VIDEO Havaji na udaru divovskih valova – Jedan prešišao dvokatnicu, drugi “upao” na svadbu
Foto: Screenshot/Youtube

Visoki valovi obrušili su se na južnim obalama Havaja na domove i poslovne prostore, poplavivši ceste i javne površine, a poremetili su i jedno vjenčanje na obali. Mnogi stanovnici Havaja tvrde da ovako nešto nikad nisu vidjeli.

Golemi valovi, neki viši i od 6 metara, nastali su u kombinaciji snažnog južnog vjetra, posebno visoke plime i porasta razine mora što je uzrokovano klimatskim promjenama, objavila je Nacionalna meteorološka služba. Valovi su nakratko prekinuli i jednu svadbu koja se u subotu održavala na otvorenom u blizini obale u Kailua-Koni. Svega nekoliko minuta prije početka ceremonije veliki valovi stropoštali su se na travnjak, srušivši stolove i dobro okupavši šokirane goste.

Chris Brenchley, meteorolog zadužen u uredu Nacionalne meteorološke službe u Honoluluu, rekao je da je ovakve uvjete uzrokovalo nekoliko čimbenika.

– Valovi viši od 3,66 ili 4,57 metara su iznimno rijetki. To je najveći val u posljednjih nekoliko desetljeća. Imali smo posebno jaku zimsku oluju gdje su vjetrovi bili usmjereni izravno prema mjestima kao što je Samoa, a zatim dalje prema sjeveru na Havaje – kazao je. Iako je pojedinačne događaje poput ovog teško izravno povezati s klimatskim promjenama, Brenchley je rekao da zagrijavanje planeta u ovom slučaju igra važnu ulogu.

– Najizravnija vrsta utjecaja koju možemo osjetiti s klimatskim promjenama je porast razine mora. Kad dodate čak i male količine vode, samo malo podižete razinu mora. A sada će se ti utjecaji pogoršati kad god imamo veliku oluju ili … visoku, visoku plimu – upozorava havajski meteorolog.

Havajske sjeverne obale, gdje se natječu profesionalni surferi, obično imaju mnogo veće valove nego ostali dijelovi otoka. Osobito zimi. Spasilačke službe imale su tijekom vikenda više posla nego inače sa ozlijeđenim surferima, piše The Guardian. Samo na havajskom otoku Oahu intervenirali su najmanje 1960 puta. Najteže je ozlijeđen surfer koji je zadobio razderotinu na potiljku.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.