3 min. čitanja

VIDEO Golemi aframax tanker se nasukao u Sueskom kanalu

VIDEO Golemi aframax tanker se nasukao u Sueskom kanalu
Foto: Twitter / Screenshot

Aframax tanker za prijevoz sirove nafte nasukao se jučer poslijepodne i blokirao promet u Sueskom kanalu na gotovo istom mjestu gdje se prije nešto više od godine dana nasukao vjerojatno najslavniji brod na svijetu, Ever Given.

Tanker Affinity V od 114.600 dwt, pod zastavom Singapura, plovio je prema jugu kada je na brodu navodno zakazao kormilarski uređaj. Tanker dug 252 metra zatim se nasukao i zaglavio u kanalu južno od Little Bitter Lakea. Riječ je o dijelu kanala na kojem ne postoje odvojene prometne trake, stoga je sav promet u oba smjera bio u potpunosti blokiran na nekoliko sati, piše gCaptain.

Uprava Sueskog kanala jučer oko 17 sati po lokalnom vremenu zaprimila je obavijest da je tanker onesposobljen. Na mjesto događaja odmah su poslali pet tegljača, a brod se dotad već nasukao i zapeo dijagonalno, blokirajući kanal. Nakon gotovo pet sati, tanker je uspješno odsukan, a kanal je odblokiran. Tanker je zatim otegljen prema sueskom sidrištu, gdje se usidrio u ranim jutarnjim satima danas, 1. rujna, piše FleetMon. Nije zabilježeno značajnije oštećenje, prenosi Pomorac.hr.

AIS podaci pokazuju da je tanker bio okružen tegljačima, a najmanje šest brodova zapelo je neposredno iza nasukanog tankera. Incident se dogodio u južnom dijelu kanala nedaleko od mjesta gdje se Ever Given nasukao u ožujku 2021. godine.

Tanker Affinity V star šest godina iskrcao je teret u Portugalu, a plovio je u balastu prema luci Yanbu u Saudijskoj Arabiji, piše Safety4Sea.

Prema riječima čelnika Uprave Sueskog kanala Osame Rabiea, tanker je pretrpio “tehnički kvar na kormilarskom uređaju, što je uzrokovalo gubitak sposobnosti kormilarenja i naposlijetku nasukavanje broda”. Nalazio se na 143. kilometru kanala, otprilike na pola puta između Little Bitter Lakea i južnog terminala u Suezu, piše The Maritime Executive.

Nakon nasukavanja Ever Givena lani, Uprava Sueskog kanala najavila je ubrzane planove za proširenje kanala, uključujući proširenje i produbljivanje južnog dijela kanala, što bi omogućilo plovidbu u oba smjera. Radovi na proširenju trebali bi biti gotovi 2023. godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nasukao se golemi kontejneraš i potpuno blokirao Sueski kanal | | Morski HR
Golemi kontejnerski brod nasukao se i blokira brodski promet u Sueskom kanalu. Nasukavanje se dogodilo na 151. kilometru, nakon što je brod doživio zahvatio je nalet vjetra tijekom tranzita.
PROCURILE FOTOGRAFIJE Oštećenje Ever Givena pokazuje kolika je sila bila potrebna za nasukavanje u Suezu | | Morski HR
Prošlog mjeseca, kontejnerski brod Ever Given stigao je u brodogradilište u Qingdaou, u Kini, na popravak pramca koji je oštećen prilikom nasukavanja u Sueskom kanalu u ožujku. To zloglasno
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.