4 min. čitanja

VIDEO Brodska kamera zabilježila sredozemnu medvjedicu kod Lastova?

VIDEO Brodska kamera zabilježila sredozemnu medvjedicu kod Lastova?
Foto: Arhiv / Ilustracija

LASTOVO - U nedjelju je brodska kamera M/B Nocturno kod Lastova je zabilježila nešto za što oni pretpostavljaju da je bila sredozemna medvjedica.

- Ovo nije prva dojava, zaprimili smo ih više posljednje dvije godine. Svakako budi nadu da se nekoć stalni stanovnik ovog područja vratio - poručuju iz Parka prirode Lastovsko otočje.

Dodaju i da su sredozemnu medvjedicu vidjeli uživo, a onda su gledali na brodskoj kameri je li zabilježeno i tamo.

Je li tako, procjenite sami...  

Pravila ponašanja prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom

Sredozemna medvjedica smatra se regionalno izumrlom vrstom u Jadranu.

U svrhu očuvanja i poboljšanja stanja populacije sredozemne medvjedice u hrvatskom dijelu Jadrana, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (današnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike) je donijelo pravila ponašanja prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom u moru, ispred i u špiljama, na obali ili tijekom vožnje čamca ili glisera.

Ponašanje prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom u moru

Ako se za vrijeme ronjenja ili plivanja opazi sredozemna medvjedica potrebno se umiriti, ne približavati životinji i ne raditi nagle pokrete koji bi je mogli uznemiriti ili otjerati te polako i smireno otplivati što dalje od nje.

Ponašanje prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom ispred i u špiljama

Ne smije se ulaziti u morske špilje koje su evidentirane kao potencijalna staništa sredozemne medvjedice i potencijalna mjesta okota (obavješćivanje javnosti od strane nadležne javne ustanove).

Ukoliko se tijekom obilaska neke druge špilje primijeti sredozemna medvjedica, treba ostati smiren i ne raditi nagle pokrete. Nije preporučljivo ulaziti dublje u špilju jer bi se tako životinja mogla uznemiriti i postati agresivna, pogotovo ukoliko se radi o ženki koja ima mladunče. Potrebno je povući se natrag prema ulazu špilje držeći se pritom zida špilje kako životinja ne bi imala osjećaj kao da je u klopci. Na taj način bi se osigurao slobodan ulaz špilje i životinja bi mogla pobjeći ukoliko osjeti da je ugrožena. Nikako ne pokušavati plivati ili roniti dublje prema špilji.

Ponašanje prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom na obali

Ukoliko se na obali primijeti sredozemna medvjedica, potrebno je ostati smiren i ne raditi nagle pokrete. Najbolje je sakriti se i sakriven promatrati životinju. Medvjedica na kopnu nužno ne treba ljudsku intervenciju jer se može raditi o jedinki koja se linja ili je u dubokom snu. Poželjno je životinju fotografirati ili pažljivo promatrati te na taj način procijeniti veličinu životinje, boju, ponašanje te ostale detalje vezane uz susret.

Ponašanje prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom u čamcu/gliseru

Nije dopuštena turistička vožnja čamcima/gliserima u području gdje su evidentirana učestala viđenja medvjedice te gdje postoji mogućnost svježeg okota (obavješćivanje javnosti od strane nadležne javne ustanove).

Ukoliko se primijeti sredozemna medvjedica iz čamca/glisera, potrebno je zaustaviti plovilo i pričekati da se životinja udalji.
U moru je potrebno je ostati na udaljenosti najmanje 30 m od životinje, a na kopnu (plaža, špilja) na udaljenosti najmanje 20 m.

Svako viđenje sredozemne medvjedice, bilo ozlijeđene, bolesne ili uginule, potrebno je dojaviti na broj 112 ili direktno ZZOP-u. Također moguće je dojaviti i Grupi Sredozemna medvjedica koja će sve podatke objediniti i dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike – Upravi za zaštitu prirode i ZZOP-u.

Svako namjerno uznemiravanje sredozemne medvjedice potrebno je prijaviti Državnom inspektoratu, a ako primijetite zaštićenu vrstu u prirodi, obavezno dojavite Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja putem web formulara.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Je li se u Jadran vratila sredozemna medvjedica?
Sredozemna medvjedica se ponovno ‘ukazala’ i to kod Dubrovnika, nakon dugo, dugo vremena. Početkom prošlog stoljeća na našem je području potpuno istrijebljena kada su je ribari smatrali štetočinom, a lovili su je i zbog hrane, krzna ili samo kao trofej. “Morski čovik”, kako je još zovu, ove je godin…
Sredozemna medvjedica koja je uginula 2014., imala je nekoliko mladunčadi čiji bi potomci mogli biti u Jadranu
Biologinja Jasna Antolović iz Udruge sredozemna medvjedica, komentirala je vrstu medvjedice koja obitava na Jadranu. Istaknula je kako sredozemnu medvjedicu stalno prate od 1993. godine te često imaju dojave ribara, od Istre do Dubrovnika, o viđenju ove životinje. To znači, dodaje, da je medvjedica…
Sredozemna medvjedica nakon 40 godina uočena u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet! | | Morski HR
Tijekom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda, biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.