3 min. čitanja

Je li se u Jadran vratila sredozemna medvjedica?

Je li se u Jadran vratila sredozemna medvjedica?
Foto: A Kodžoman / JU Priroda dubrovačko-neretvanska

Sredozemna medvjedica se ponovno 'ukazala' i to kod Dubrovnika, nakon dugo, dugo vremena. Početkom prošlog stoljeća na našem je području potpuno istrijebljena kada su je ribari smatrali štetočinom, a lovili su je i zbog hrane, krzna ili samo kao trofej. "Morski čovik", kako je još zovu, ove je godine kod nas dva puta i snimljen!

Potkraj listopada na ponti od Danača Dubrovčanin Deni Dilberović snimio je sredozemnu medvjedicu.

SENZACIONALNA VIJEST Sredozemna medvjedica potvrđena u Dubrovačkom akvatoriju
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijeovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije dana 27. listopada 2022. godine u večernjim satima zaprimila je dojavu oopaženoj jedinki sredozemne medvjedice (Monachus monachus) kao i video snimku iste, na predjelu Danče u blizini stare gradske…

Kada sam na stijenama, kada ribam, kamera je stalno upaljena. I tako, evo, igrom slučaja se dogodilo da sam uhvatio taj kadar. Iskreno, prvo sam se malo trznuo. Nisam odmah prepoznao, ovlaš sam samo uhvatio, nisam je baš dobro primijetio kako sam gledao u daljinu, a onda kad sam doma došao i pregledao snimku vidio sam ono što se vidi - rekao je Dilberović.

Iako se od početka 20.- stoljeća smatra izumrlom vrstom, na krajnjem jugu sve je češće viđaju.

- Kontinuirano već nekoliko godina dobivamo dojave lokalnog stanovništva s cijelog dijela naše županije, posebice iz područja malostonskog zaljeva i s područja Omble - rekla je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a.

- Ono što smo vidjeli, mislimo da nije riječ o istoj jedinki s obzirom na veličinu glave i na samu veličinu jedinke - dodala je Miljas Đuračić.

- Mladunci su veličine nekih 80 cm do metar, a odrasle jedinke budu do 2,5 m. Dakle, to je velika životinja. Što je bitno - jedan je od najugroženijih morskih sisavaca. Procjenjuje se da ima negdje oko 700 jedinki u istočnom Mediteranu - rekao je Nenad Antolović, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

No, struka vjeruje da se populacija sredozemne medvjedice vraća u naše krajeve.

- Projekt je još u razradi. Radili smo monitoring tih lokaliteta prvo, a sad bi postavili i foto-zamke na onim lokacijama gdje smatramo da se ona pojavljuje - dodala je Miljas Đuračić za HRT.

Apel svima - ako je vidite - ne uznemiravajte je i prijavite lokaciju!

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sredozemna medvjedica koja je uginula 2014., imala je nekoliko mladunčadi čiji bi potomci mogli biti u Jadranu
Biologinja Jasna Antolović iz Udruge sredozemna medvjedica, komentirala je vrstu medvjedice koja obitava na Jadranu. Istaknula je kako sredozemnu medvjedicu stalno prate od 1993. godine te često imaju dojave ribara, od Istre do Dubrovnika, o viđenju ove životinje. To znači, dodaje, da je medvjedica…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.