1 min. čitanja

VIDEO Brodovi tijekom plovidbe godišnje ubiju 20 tisuća kitova – Kako tome stati na kraj?

VIDEO Brodovi tijekom plovidbe godišnje ubiju 20 tisuća kitova – Kako tome stati na kraj?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Znanstvenici iz talijanske ekološke organizacije “Prijatelj mora” utvrdili su na temelju istraživanja da brodovi tijekom plovidbe svake godine iz čistog nemara i neulaganja u brodsku tehnologiju, ubiju oko 20 000 kitova u morima diljem svijeta.

Studija navodi da su trgovački brodovi ti koji najviše štete populaciji kitova koji su još 2016. godine proglašeni ugroženom vrstom. Podaci govore da se u posljednjih 20 godina broj kitova u morima i oceanima prepolovio, i to zahvaljujući brodovima koji ih usmrćuju. Do tih podataka dolazi se vrlo lako budući da dobar dio mrtvih kitova ne potone, već ih morske struje donesu na obalu gdje je moguće utvrditi uzrok smrti već pri samom pogledu na lešinu.

Iako se globalni brodski prijevoz nastavlja širiti, prošle je godine pokrenuta kampanja za zaštitu kitova zbog povećanja broja smrtnih slučajeva u sudaru s brodovima.

Program “Prijatelj mora” želi motivirati brodare da smanje rizik od udara kitova. Oznaka “Siguran za kitove” dodjeljuje se onim brodovima koji provode mjere za sprječavanje udara kitova: kombinaciju termalnih kamera, sustava za online dojavu, promjene u brodskim rutama, ali i poticanje kolektivnog dijaloga prema osmišljavanju učinkovitih rješenja za sprječavanje sudara brodova i kitova te u konačnici uvođenje nužnih promjena u pomorskoj industriji.

Nedavno je MSC Cruises dobio nagradu za održive kruzere zahvaljujući rigoroznoj primjeni opipljivih mjera za zaštitu ugroženih populacija kitova od sudara sa brodovima.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Možemo li riješiti problem utjecaja buke na život u moru? – Znanstvenici otkrili jednostavne načine rješavanja ovog problema
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.