3 min. čitanja

Veslačka mladost Hrvatske nastupila na Prvenstvu Balkana

Veslačka mladost Hrvatske nastupila na Prvenstvu Balkana
Foto: Nives Crnogaća

Skupina koju je činilo 27 veslačica i veslača (7 cura i 20 momaka) raspoređenih u 12 disciplina, od skifa do osmerca, drugog vikenda rujna 2022. godine svojski se potrudila opravdati povjerenje gosp. Izbornika i svojih trenera. Posebno valja istaći da su i cure i momci na tako jakom Natjecanju usmjerenom isključivo na mlađe juniore (do 17 godina) i juniore (do 19 godina), a koje je okupilo oko 400 sudionika iz 8 država, svojim ponašanjem u čamcima i izvan čamaca predstavljali Hrvatsku na najbolji mogući način.

Odmah kažimo da je organizacija samog Balkan Rowing Championships bila  upravo besprijekorna na čemu valja zahvaliti vrijednim domaćinima.

Koliko je Višegradski stari most, slavna Andrićeva ćuprija, impresivno djelo, toliko je lijep ambijent u kojem se BRCh održavao.  Rijeka Drina ukroćena između dvije hidroelektrane, koje su za vrijeme samog Natjecanja zaustavile rad kako bi se tijek rijeke sasvim smirio, pružila je gotovo idealne uvjete za odvijanje Regate.

Foto: Nives Crnogaća

Prvog dana (subota) veselili smo se osvajanju tri brončane medalje i to po jedna u ženskom (Lana Tucić) i muškom samcu (Mateo Trbuhović), te treća u dvojcu na pariće (Nikola Kontrec i Nino Varat). Mladi Šibenčanin Nikola Knežić, kao jedini predstavnik nekog od klubova iz Dalmacije, nastupio je u dvojcu na pariće zajedno s kolegom iz V.K. „Jadran“ Rijeka (Petar Simone). Zauzeli su četvrto mjesto iza posada Rumunjske i Srbije (podijelili zlato) i trećeplasirane Turske. Iza njih ostali su dvojci Bugarske, Grčke i BiH.

Tog prvog dana osvojeno je još jedno četvrto mjesto (dvojac na pariće mlađih juniorki), dok je osmerac mlađih juniora bio peti uz napomenu da je osmerac veslao po žestokom ljetnom pljusku! Drugog dana zauzeli smo jedno četvrto mjesto (četverac na pariće mlađih juniorki) i 4 peta mjesta (dvojac „bez“ mlađih juniora, četverac na pariće juniora, samac juniorki, te četverac na pariće mlađih juniora).

Foto: Nives Crnogaća

Teško je nekog od naših posebno istaći jer svi su dali najviše koliko su proteklog vikenda znali i mogli. Treba svakako reći da su veslali u društvu u kojem se našlo osvajačica i osvajača svjetskih i europskih medalja! Naime, u veslački sport i to posebno kod mlađih uzrasta osobito se ulaže u Bugarskoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Srbiji i Turskoj. Radi se o zemljama koje su svjetske veslačke sile! Ipak, istaknimo Lanu koja je nakon subotnjeg osvajanja medalje u skifu, dan kao štrokerica kasnije sjela u četverac na pariće, te Nikolu i Nina koji su nakon brončane medalje u dublu u nedjelju zaveslali i u četvercu. Mateo je imao izuzetno jaku konkurenciju u momku iz Srbije (osvajač dva zlata u skifu i četvercu), te Grku  koji je kao mlađi junior već veslao na Svjetskom prvenstvu, pa je njegova medalja tim sjajnija!

Foto: Nives Crnogaća

Što reći kao zaključak, ili umjesto zaključka? Organizacija putovanja od strane Hrvatskog veslačkog saveza bila je izvrsna, domaćini su bili izuzetno susretljivi, a naša veslačka mladost (posebno mlađi juniori) imala je pravu priliku „iz prve ruke“ vidjeti kako je to suočiti se s onima koji su zbilja brzi! Iduće godine BRCh održat će se u Rumunjskoj kad će se vidjeti koliko dobre pouke su se izvukle iz akcije „Višegrad“.  Naime, teško je osvojiti naslov veslačkog prvaka RH, ali kad iziđete iz svog „bunara“ pa se suočite s jakom međunarodnom konkurencijom, tek onda vidite koliko još više i bolje treba raditi… a gdje su još Nijemci, Talijani, Britanci, Nizozemci, Francuzi, Poljaci, Španjolci, Česi… zadržimo se nabrajanjem konkurencije samo na našem kontinentu, da ostali dio Svijeta i ne spominjemo! Sad dolazi vrijeme priprema za narednu sezonu koje valja iskoristiti koliko je god to moguće. Svako jutarnje buđenje radi dolaska na trening i te kako je važno!

Sportski pozdrav uz geslo: "Svaki dan nešto za Krku!"

Dražen Crnogaća

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.