1 min. čitanja

VELIKI USPJEH Dina Levačić preplivala Sjeverni kanal!

VELIKI USPJEH Dina Levačić preplivala Sjeverni kanal!
Foto: Facebook

Naša najbolja daljinska plivačica Dina Levačić napravila je još jedan veliki uspjeh. Nakon otkazanog preplivavanja gibraltarskog tjesnaca, Dina je krenula na prohladni sjever kako bi svojoj kolekciji pridodala Sjeverni kanal – još jedan plivački maraton iz serije „velikih sedam“. Koliko je ovo teška dionica, govori činjenica da je dionicu dugu 35 kilometara do sada svladalo svega 88 ljudi.

Temperatura mora i sada, u kolovozu, je niža od 15 stupnjeva. A još samo Novozelandski kanal, pun meduza i morskih pasa, dijeli je od svjetskog uspjeha i svih sedam najvećih plivačkih ultramaratona.

– Za ovo preplivavanje sam se pripremala cijelu godinu. Bilo je plivanja po buri, jugu, kiši. Plivala sam u moru, jezeru, rijekama, izvorima, ne bi li se što bolje pripremila za more temperature 13 °C. Znam da će biti teško i da ću se u prvoj minuti plivanja smrznuti, jer tako kažu moje kolege plivači, koji su puno iskusniji od mene. Plivači koji su uspjeli preplivati Sjeverni kanal i oni koji su mu se morali pokoriti, imaju duboko poštovanje prema njemu. Teško je slušati njihove dojmove, ali u svakom trenutku želiš znati više. Želiš čuti sve prepreke i pripremiti što bolje psihu, jer je to jedan veliki korak do cilja – rekla je Dina Levačić u iščekivanju dana kad će krenuti.

I napokon, uspjela je!

North channel (Sjeverni kanal) se nalazi između Sjeverne Irske i Škotske. Smatra se da je ovo jedan od najtežih kanala u svijetu za preplivavanje s ljetnom temperaturom mora od 13 °C, najčešće oblačnim vremenom i velikim teškoćama u točnom predviđanju vremenskih uvjeta. Ukoliko su uvjeti “blago sunčani”, plivači se suočavaju s nakupinama velikih meduza. Jake struje na startu, a posebno pred obalom Škotske prirodni su elementi koji se moraju prevladati kroz 35 km širok kanal. Od 1924. mnogi su pokušali preplivati ovaj kanal, ali je do sada uspješno izvedeno svega 88 solo i nekoliko štafetnih preplivavanja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.