1 min. čitanja

VELIKI PROJEKT ZA LOŠINJ Potpisuju se ugovori za dogradnju luke Mrtvaška

VELIKI PROJEKT ZA LOŠINJ Potpisuju se ugovori za dogradnju luke Mrtvaška
Foto: PGŽ

MALI LOŠINJ – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija i predstavnik izvođača radova TEXO MOLINOR d.o.o. Cavtat i Impresa Construzioni Mentucci Italija Antonio Deranja potpisuju Ugovor o radovima za projekt “Dogradnja luke otvorene za javni promet Mrtvaška na otoku Lošinju”.

Riječ je o, prema odobrenim EU sredstvima u ukupnom iznosu preko 81 milijun kuna, najvećem projektu za izgradnju luka na obali u Primorsko-goranskoj županiji.

Projektom je predviđena izgradnja obalne konstrukcije ukupne dužine 125,0 m u čijem je zaleđu predviđena prometno – operativna površina, širine od 30,0 do 35,0 m. Okomito na obalnu konstrukciju projektiran je lukobran (gat) u dužini od 90,0 m.

U korijenu lukobrana, u sklopu obalne konstrukcije, predviđene su dvije trajektne (RO-RO) rampe. Postojeći lukobran će se ukloniti, a na njegovoj poziciji osigurat će se traženi nekomercijalni komunalni vezovi za domicilno stanovništvo koji će se koristiti u nekomercijalne svrhe.

Novi gat će štititi privezana plovila od vjetrova i valova a što će u konačnici značiti veću sigurnost za pomorski promet. Izgradnjom dviju trajektnih rampi i nove prometno – operativne površine povećat će se kapacitet odvijanja pomorskog prometa.

Cilj projekta „Dogradnja luke otvorene za javni promet Mrtvaška” je proširenje i povećanje kapaciteta u luci, smanjenje vremena putovanja, povećanje sigurnosti pomorskog prometa te bolja povezanost otoka Lošinja s kopnom i okolnim otocima.

Cijeli projekt bi trebao biti završen do 23. studenog 2023. godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MALI LOŠINJ Za rekonstrukciju luke Mrtvaška potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava
Rekonstrukcija luke Mrtvaška u Malom Lošinju – Butković potpisuje ugovor od 81,5 milijuna kuna
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.