2 min. čitanja

VELIKI POŽAR U SLOVENIJI Pomogao je i hrvatski kanader, Slovenci pišu: “Hvala Vam susjedi”

VELIKI POŽAR U SLOVENIJI Pomogao je i hrvatski kanader, Slovenci pišu: “Hvala Vam susjedi”
Foto: Matej Repinc / Twitter

Slovenski vatrogasci se i dalje bore sa šumskim požarom koji je u ponedjeljak poslijepodne izbio na Potoškoj gori i Babi nad Potočama u općini Preddvor. Noću su se vjetar i vatra malo smirili, ali na pojedinim mjestima u predjelu Babe još uvijek gori.

Noću se požar malo smirio, objasnio je za RTV Slo zapovjednik Vatrogasno-spasilačke službe Kranj i voditelj intervencije Andraž Šifrer , koji se nada da nije riječ samo o prividnom smirivanju.

Gasi i hrvatski kanader

U utorak poslijepodne helikopterima Slovenske vojske u pomoć je priskočio hrvatski zrakoplov kanader koji je nekoliko puta dovozio vodu iz Bohinjskog jezera. Zbog protokola zrakoplov je u večernjim satima odletio natrag u Zadar, a pomoć je danas zatražila i Slovenija. Zrakoplov je u pripravnosti i po potrebi će opet priskočiti u pomoć.

Opožareno je otprilike 600 do 700 hektara površine, a uz hrvatski kanader, požar iz zraka gase i četiri slovenska helikoptera.

–  Na mjestu požara u Potočama danas je situacija manje problematična nego u posljednja dva dana – kazali su iz Policijske uprave Kranj, ali su napomenuli da su i dalje vidljiva pojedinačna izbijanja vatre koja bi mogla uzrokovati ponovno širenje požara.

Na društvenim mrežama objavljene su i zahvale iz Slovenije na pomoći koja je došla iz Hrvatske.

“U nevolji i nesreći prepoznaš dobrog susjeda”, napisala je jedna korisnica Twittera.

Drugi je korisnik objavio fotografiju kanadera kako prikuplja vodu uz poruku: ”Hvala susjedi.”

Temperature na požarištu vrlo visoke, opasno biti u šumi i širem području

Za naseljena mjesta za sada nema opasnosti jer se vatra i žarišta šire uz brdo, pa evakuacija stanovnika nije potrebna.

Za sada nema opasnosti od dima za stanovnike, no ovisno o vremenskim prilikama situacija se može brzo promijeniti, upozorili su iz Policijske uprave Kranj. Stoga i dalje vrijedi da okolni stanovnici ne smiju boraviti vani i ne smiju otvarati prozore.

Također je zabranjen boravak u i oko područja intervencije. Temperature na požarištu su vrlo visoke, a vrlo je opasno i u šumi na širem području požara, upozorili su.

U noći je 110 vatrogasaca pokušalo spriječiti širenje požara, a na Jelovici na Hribu u pripravnosti je bilo još 45. U jutarnjim satima došlo je do smjene vatrogasnih ekipa. Trenutno je na terenu oko 140 vatrogasaca, ne samo iz Gorenjske, već i iz drugih vatrogasnih društava. Četiri helikoptera Slovenske vojske od jutra pomažu u gašenju požara.

Kako je istaknuo zamjenik zapovjednika Stožera civilne zaštite Preddvor Marko Bohinec , situacija na terenu je iznimno zahtjevna i opasna. Teren je na mnogim mjestima neprohodan. Ozlijeđenih u utorak, srećom, nije bilo, ali su ekipe hitne medicinske pomoći i gorske spasilačke službe cijelo vrijeme u pripravnosti. Izgorjela je i dio opreme, cijevi i alata.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski Canadair gasi požar u Sloveniji
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.