2 min. čitanja

Veliki koraljni greben ponovno “problijedio”- Uprava parka zabrinuta jer se to događa prečesto

Veliki koraljni greben ponovno “problijedio”- Uprava parka zabrinuta jer se to događa prečesto
Foto: Wikimedia

Čak 4 puta u posljednjih 6 godina dogodilo se da je Veliki koraljni greben, najveća živa cjelina na Zemlji, postao bijel. Do 2016. godine ova pojava zabilježena je svega 2 puta pa morski biolozi s razlogom strahuju za budućnost i opstanak Velikog koraljnog grebena.

Do pojave bijelih koralja dolazi zbog porasta temperature mora. No ono što se u bliskoj prošlosti događalo veoma rijetko, postala je česta pojava pa znanstvenici apeliraju na hitne poteze protiv klimatskih promjena kako bi najveći svjetski sustav koralja ostao živ.

Foto: Pixabay

Uočeno je da se izbjeljivanje koralja počelo pojavljivati otprilike u isto vrijeme kada i vremenski fenomen La Niña (hladniji pandan El Niñu), koji Australiji obično donosi niže temperature. Nažalost, temperatura Koraljnog mora duž sjeveroistočne obale Australije sve je toplija, što je potvrdila i uprava morskog parka koja provodi zračna istraživanja i koja je nedavno upozorila australske vlasti da je temperatura mora na nekim dijelovima grebena i do 4 stupnja viša od prosjeka za ožujak, prenosi BBC.

Izbjeljivanje koralja događa se kada su ovi organizmi pod određenim stresom zbog čega izbacuju alge koje žive u njima, a koje su ključne za vitalnost koralja. Njihov oporavak moguć je jedino ako se uvjeti odnosno temperatura mora u kojem žive vrati na standardne razine.

Svijet je prošle godine ostao začuđen potezom Australije, koja je lobirala da se greben isključi s UNESCO-vog popisa ugrožene svjetske baštine. Iako su tvrdili da će uložiti novac u zaštitu Velikog koraljnog grebena, Australija debelo zaostaje za ostatkom razvijenog svijeta u zelenim tehnologijama, a često je kritizirana zbog snažne potpore industriji fosilnih goriva.

Ranije ovog tjedna, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izdvojio je Australiju kao primjer zemlje koja bi trebala uložiti puno više napora u smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine.

Inače, prvo masovno izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena zabilježeno je 1998. godine, a ista stvar događala se i 2002., 2016., 2017. i 2020. godine.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Vrste koralja otporne na klimu pružaju nadu svjetskim koraljnim grebenima
KORALJNI GREBENI Ekosustavi za sebe
VIDEO Jedini hrvatski koraljni greben buja životom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.