2 min. čitanja

Velike kolone na granicama i prema moru, HAC uputio poseban apel vozačima

Velike kolone na granicama i prema moru, HAC uputio poseban apel vozačima
Foto: YouTube Screenshot

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Rijeka, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Krčkom mostu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom na ulasku i Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje. Trajekti i katamarani plove redovito, no zbog velike gustoće prometa moguća su duža čekanja u trajektnim lukama i pristaništima.

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, jer su kolnici  na mjestima mokri i skliski.

A1 Zagreb-Split-Ploče

Između čvorova LUČKO i BOSILJEVO II u smjeru mora na dijelovima dionice vozi se usporeno u kolonama u pokretu uz povremene zastoje.

Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Sveta Marija Magdalena, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Apel vozačima

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) apelirali su u petak na dodatnu opreznost u vožnji zbog velikih vrućina i gužvi na cestama. Pozivaju na dodatan oprez na cestama i autocestama ovoga vikenda zbog izrazito gustog prometa i vrućina.

Vozače pozivaju na često pogledavanje na brzinomjer i držanje razmaka, te na praćenje prometne signalizacije i uvjeta na cesti. Također u automobilima uvijek treba biti neke tekućine, a vozači se trebaju redovito zaustavljati na odmorištima zbog visokih vučina.

Kao glavne uzroke prometnih nesreća HAC navodi brzinu, umor, nepažnju vozača i vožnju pod utjecajem alkohola.

Također apeliraju da vozači primjenjuju hitni koridor kako bi hitne službe u što kraćem roku stigle do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba. Hitni koridor formira se tako da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

Prije polaska na put savjetuje se informiranje o stanju na cestama na prometnom servisu HAK-a ili na njegovoj web stranici. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnici se informiraju putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.