2 min. čitanja

VELIKA SUBOTA Znate li zašto je kršćani slave?

VELIKA SUBOTA Znate li zašto je kršćani slave?
Foto: Pexels

Danas je Velika subota, posljednji dan svetog Trodnevlja i dan kada vjernici razmišljaju o muci i smrti Kristovoj. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje. Velika subota dan je tišine i molitve, dan Isusovog počinka u grobu. Na Veliku subotu ne slavi se euharistijsko slavlje i ne dijeli se pričest. Dan je to koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.

Vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi. Dan je to koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.

Foto: Pexels

Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi noću. Kako je Velika subota dan pripreme za blagdan Uskrsa, mnogi kršćani produže post i na današnji dan. Kod kuće čiste, ukrašavaju pisanice, a u nekim dijelovima Hrvatske ukućani su se nekad umivali svježom vodom punom grančica i ljubičica kao simbol ljepote i čistoće.

Vazmeno bdjenje treba završiti prije svanuća nedjelje. Stoga posebno slavlje slijedi u Svetoj noći koja se sastoji od četiri dijela: prvi dio - Služba svjetla (blagoslov ognja s kojeg se pali svijeća koja znači uskrsnulog Isusa); drugi dio - Služba riječi (čitanje Biblije Starog i Novog zavjeta); treći dio - Krsna služba (krštenje katekumena i obnova krsnih obećanja, jer prvi Kršćani su se krstili samo u toj noći); četvrti dio - Euharistijska služba koja ima značenje s Kristom prijeći iz smrti u život, to je ujedno i najsvečaniji obred crkvene godine.

Foto: Pexels

Tada se vjernici okupljaju oko ognja, kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svake godine se blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska.

Prema drevnoj tradiciji, za Vazmenoga bdjenja katekumeni primaju krštenje, čime se ističe dioništvo svih kršćana u otajstvu smrti i uskrsnuća Kristova. Dani Vazmenog Trodnevlja - Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota obično se nazivaju 'svetima' ili 'velikima' jer omogućuju ponovno proživljavanje središnjeg događaja kršćanskoga otkupljenja te vjernike uvode u muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.