2 min. čitanja

Velika smeđa mrlja i smrad jutros u pulskoj luci unutar brodogradilišta Uljanik

Velika smeđa mrlja i smrad jutros u pulskoj luci unutar brodogradilišta Uljanik
Foto: Istra24

Prošla su dva mjeseca nakon posljednjeg takvog slučaja, tada manjeg obima, uz ponovno intenzivan prateći smrad fekalija koji su osjetili građani koji žive u neposrednoj blizini, velika smeđa mrlja pojavila se i jutros na površini pulske luke unutar brodogradilišta Uljanik, ovaj put na bitno većoj morskoj površni između upravne zgrade brodogradilišta i mosta na Uljanikov otok.

Zbog toga je jedna okolna obitelj uputila nadležnima u županijski Zavod za javno zdravstvo, a na znanje i gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću, molbu da se uzme uzorak vode na analizu.

Direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar kaže da će ovakvih slučajeva, nakon velikih oborina i plimnih valova, biti par puta godišnje sve dok se ne izgradi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih  vode 'Pula - Centar'. Iz donjih izjava taj se sustava očekuje do konca ovog desetljeća.

Kolege iz Istre24 napominju mu da tu žive građani koji trpe nesnosni smrad fekalija.

- Moramo svi znati da u kanal Pragrande, još iz doba Austrougarske, ulazi i fekalna i oborinska kanalizacija. To je mješovit sustav više od 100 godina. Dok se ne izgradi novi uređaj za pročišćavanje, za ovakvih oborina i plima moramo otvoriti zaslon da ne bismo potopili svo postrojenje crpne stanice kod Uljanika/pošte - kaže Krajcar.

Foto: Istra24

Dok se početak radova na mreži 'Pula - Sjever' očekuju do konca ove godine, za melioraciju Pula Centar mora se napraviti nova novelacija. Čeka se prijava za novo financijsko razdoblje 2021.-2027., za što će do konca ove godine dobiti smjernice od Hrvatskih tih voda te prijaviti projekt Pula - Centar.

Novi sustav u centru direktor Vodovoda očekuje  do kraja desetljeća, do 2030. godine.

- Ako nam se odobri taj projekt sljedeće godine, a to neće ići preko noći, financiranje 2021. - 2027. moglo bi se po dosadašnjem iskustvu produljiti za 2-3 godine, pa bi sustav Pula Centar mogao biti biti zgotovljen do 2030. godine - zaključuje direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar za Istru24.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.