3 min. čitanja

VELIKA NABAVKA ORUŽJA MORH-a Osim zrakoplovstva, oprema se i HRM?

VELIKA NABAVKA ORUŽJA MORH-a Osim zrakoplovstva, oprema se i HRM?
Foto: Kongsberg

Hrvatska je u protekle dvije godine za nabavu naoružanja, vojne opreme te izgradnju vojne infrastrukture sklopila ugovore u vrijednosti od 1,3 milijarde eura, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva obrane te prikupio iz javno dostupnih izvora.

To je nakon rata najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u tako kratkom razdoblju. U tom periodu kupljeni su borbeni avioni, vozila Bradley, protuzračni sustav kratkog dometa, terenska vojna bolnica Role 2B, veća količina protuoklopnih raketa Spike, brodice za HRM, a realizira se i veći broj infrastrukturnih projekata.

Jutarnji tako u hvalospjevu još uvijek aktualnog ministrg obrane Marija Banožića kiti titulom najuspješnijeg, pa ćemo taj dio dodvoravanja preskočiti i prijeći na bitno.

O nepostojanju protuzračne obrane govori se barem 15 godina, a ništa se nije činilo. Sada je s Francuskom kao strateškim partnerom ugovorena kupnja protuzračnog sustava kratkog dometa Mistral 3 u vrijednosti od 71 milijun eura, s time da nam ta zemlja donira jedan broj lansera za obranu baze Pleso, gdje će biti smješteni avioni Rafale, piše Jutarnji.

Dvije korvete, vozila Patria, protuzračna obrana i Black Hawk

U MORH-u tvrde da proces ulaganja u opremanje HV-a ne staje. Tako bi iduće godine trebala biti realizirana kupnja nove puškostrojnice za što bi se izdvojilo oko 10 milijuna eura.

Prema prijašnjim najavama, kupilo bi se 685 puškostrojnica kalibra 5,56 mm x 45 mm i 11 kalibra 7,62 x 51 mm, koje zajednički proizvode belgijski FN Herstal i karlovački HS Produkt. Za granate za Panzer haubice izdvojilo bi se oko 5,6 milijuna eura, a za održavanje tenkova M-84 i njihovu generalnu reviziju oko 17 milijuna eura. Za dodatne količine snajperskih pušaka izdvojilo bi se oko 500 tisuća eura, a za remont mina kalibra 120 mm nešto manje od milijun eura.

Sljedeće bi godine trebala biti jasnija i situacija oko realizacije projekta nabave dva izvanobalna ophodna broda Vanguard o čemu se intenzivno pregovara s Norveškom. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o poslu vrijednom između 300 i 400 milijuna eura. Uz to, trebala bi biti i jasnija situacija oko nabave dodatne količine helikoptera Black Hawk. Još uvijek aktualni ministar je najavio nabavu još osam novih američkih helikoptera koja se treba realizirati do 2026. godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada s Norveškom pregovara o nabavi dvije nove korvete
Vlada i Ministarstvo obrane intenzivno rade na projektu nabavke dva višenamjenska ratna broda, piše u četvrtak Jutarnji list. Prema informacijama Jutarnjeg lista, već više od godinu dana traju razgovori predstavnika MORH-a, Hrvatske ratne mornarice i Vlade s predstavnicima norveške tvrtke Kongsberg…
FOTO Ovako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije | | Morski HR
Razmišljanje o gradnji hrvatske korvete, velikog i stožernog ratnog broda HRM-a, traje dulje od dva desetljeća i sad se čini da će se to i ostvariti. Naime, projektanti okupljeni u tvrtki Marine and
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.