1 min. čitanja

Večeras i službeno počinje jesen

Večeras i službeno počinje jesen
Foto: Pixabay

U 20 sati i 11 i službeno počinje, za mnoge, najukusnije godišnje doba – jesen. Početak jeseni ujedno je i jesenski ekvinocij ili ravnodnevnica, što znači da noć i dan traju približno jednako.

Ravnodnevnica se događa 2 puta godišnje – na prvi dan proljeća te na prvi dan jeseni. Kada na sjevernoj hemisferi počinje jesen, na južnoj počinje proljeće.

Iako se u školi uči kako godišnja doba počinju 21. prosinca, 21. ožujka, 21. lipnja i 23. rujna, to baš i nije tako. Počeci godišnjih doba nisu uvijek na isti datum.

Postoje, naime, dvije različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba. Prva metoda uključuje meteorološke sezone koje se temelje na godišnjem padu i rastu temperature te stanju atmosfere.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, odnosno ovisi o položaju Zemljine orbite u odnosu na Sunce pa tako imamo ravnodnevnicu (kada su duljina dana i noći približno jednake) i solsticij ili suncostaj (kada doživljavamo najduži ili najkraći dani u godini).

Drugim riječima, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kad Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Razlog zbog kojeg godišnja doba nisu uvijek na isti datum je neujednačenost kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.

R.S.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.