3 min. čitanja

Vatrogasci u Loparu iz spilje izvukli 9-godišnjeg dječaka iz Njemačke

Vatrogasci u Loparu iz spilje izvukli 9-godišnjeg dječaka iz Njemačke
Foto: Vatrogasci Lopar

LOPAR - Dobrovoljno vatrogasno društvo Lopar dobilo je poziv u četvrtak, u 16:09 sati da je na lokaciji “Medova buža” kod Lopara prilikom skakanja u more devetogodišnji njemački državljanin ostao zaglavljen te da ne može izaći iz spilje. Po dojavi vatrogasci kreću u akciju spašavanja.

Podsjetimo, Medova buža je spilja koja se nalazi cca. 2 kilometara jugoistočno od središta Lopara i 1 kilometar od krajnje južnog dijela poznate Rajske plaže gdje je smješten vodeni park - Aquagan. Radi se o prvorazrednom geolokalitetu koji ima dva ulaza. Jedan se nalazi pod morem dok je drugi jamski koji je nastao urušavanjem dijela stropa ulazne odnosno prve dvorane. Dubina mora na ulazu je 4 m dok je najviša točka stropa iznad razine mora na visini od gotovo 8 metara. Veći je dio dna spilje potopljen morem čija je najveća dubina 5 metara dok je tlocrtna duljina spilje 104 m. Zbog loma svjetlosti prilikom prolaska sunčevih zraka kroz potopljeni ulaz u spilji se javlja efekt modrila, a zbog svoje jedinstvenosti i ljepote mamac je za turiste.

Dobro upoznati s lokacijom, prije svega njenom nepristupačnošću, vatrogasci na intervenciju izlaze s 3 vozila i vatrogasnim plovilom.

U telefonskom razgovoru sa zapovjednikom vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar Stanislavom Franelićem Rab danas doznaje kako su na prvi mah mislili da nije dobra situacija, odnosno da se dječak nalazi pod morem te su u pripravnost stavili ronioca iz ronilačkog centra Moby Dick iz Lopara.

Dolaskom na mjesto intervencije ugledali su dječaka u Medovoj buži, utvrdivši kako dijete nije vitalno ugroženo. Vatrogasci su tada započeli s akcijom izvlačenja djeteta na način da se jedan od vatrogasaca spustio po konopu u Medovu bužu, obukao pojas dječaku, a ostali vatrogasci koji su se nalazili na vrhu urušenog spiljskog stropa, vukli konop koji je bio privezan za pojas unesrećenog turista.

- Kada smo došli na teren - prepričava vatrogasni zapovjednik Franelić - ugledali smo u Medovoj buži dječaka i odmah smo znali da situacija nije strašna premda smo po dojavi zaključili da je dječak pod morem i da situacija možda nije dobra. Došlo se tu šest klinaca igrati i skakati u Medovu bužu, no jedan se od njih nije mogao popeti strmim liticama, a bilo ga je strah i zaroniti kroz potopljeni ulaz spilje. Ostali dječaci pohitali su u pomoć ostavivši ga samoga u buži. Kada su došli kod Aquagana rekli su što se dogodilo, a mi smo tada dobili poziv te krenuli u akciju spašavanja u kojoj je sudjelovalo sedam vatrogasaca. Radilo se o zahtjevnoj intervenciji jer je pristup samoj lokaciji relativno težak. Intervencija je trajala 1,5 sat, a najbitnije da je sve prošlo u redu - zaključio je zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar Stanislav Franelić.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.