2 min. čitanja

VANDALIZAM NA BRAČU Potpuno uništena spomen ploča osloboditeljima iz Drugog svjetskog rata

VANDALIZAM NA BRAČU Potpuno uništena spomen ploča osloboditeljima iz Drugog svjetskog rata
Foto: AFV

NEREŽIŠĆA – Prije nekoliko dana zasad nepoznata osoba u cijelosti je uništila spomen ploču partizanske tehnike na otoku Braču u zaseoku Obršje, kod Nerežišća.

Radi se o spomen ploči koju su 27. srpnja 1961. godine podigli „Narod Brača i Šolte“ kao podsjećanje na list „Naša borba“ koji se tijekom II. svjetskog rata tiskao u kući na kojoj se nalazila spomen ploča.

Foto: AFV

Kuća sa spomen pločom bila je zaštićena rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i od rujna 1976. je bila upisana u Registru nepokretnih spomenika kulture. U rujnu 2021. Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, donijela je Rješenje kojim je određeno brisanje predmetne kuće sa spomen pločom iz Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske. O istome je izvješćeno Općinsko vijeće Općine Nerežišća, koje je, na svojoj sjednici održanoj dana 17. studenog 2021. jednoglasno donijelo Odluku o proglašenju kuće sa spomen pločom prve bračke partizanske tehnike u zaseoku Obršje, Nerežišća, zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značaja. Sve je provedeno u dogovoru s vlasnicama kuće i iste nisu imale ništa protiv predmetne Odluke.

Čini se nevjerojatnim da je, 60 godina od postavljanja spomen ploče, ista nekome toliko zasmetala da ju je razbio na način da je više nije moguće obnoviti, posebice imajući u vidu da na istoj nije bilo nikakvih simbola koji bi nekog mogli uznemiriti pa ma koliko tankoćutan bio.

Uništavanje spomenika prijavljeno je nadležnoj Policijskoj postaji, a i ovim putem pozivamo sve koji imaju nekakva saznanja o ovom događaju da o istome izvijeste policiju ili djelatnike općinske uprave Općine Nerežišća. Teško je proniknuti u mentalni sklop onoga tko je uništio spomen ploču pa mu želimo da mu drogi Bog prosvitli pamet, piše Antifašistički vjesnik.

Foto: AFV

Općinskom vijeću Općine Nerežišća biti će predložena izrada replike uništene spomen ploče.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.