3 min. čitanja

Vakula: Gotovo svaki mjesec imamo nekakav meteorološki ekstrem - Sve to pokazuje da živimo u neuravnoteženoj prirodi

Vakula: Gotovo svaki mjesec imamo nekakav meteorološki ekstrem - Sve to pokazuje da živimo u neuravnoteženoj prirodi
Foto: RTL Digital / Morski TV

RIJEKA - U sklopu Rijeke tehnologije koja je započela jučer i održavat će se do subote 4. veljače, u Velikoj vijećnici Grada Rijeke predavanje je održao glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Predavanja je održano pod nazivom "Klimamo se zajedno", a u sklopu kojeg je Vakula govorio o klimatskim promjenama.

Vakula o prognoziranju vremena: “S upozorenjima na opasne vremenske pojave se ne treba igrati!” | | Morski HR
Vrijeme i nevrijeme sastavni su dio morskog života. Oduvijek je bilo jako važno pratiti prirodne predznake vremena, a sve kako bi organizirali dan koji slijedi, bilo da se radi o ribaru ili nekom

Naglasio je kako je u Hrvatskoj sve više sušnih perioda koji onda donose veliku količinu oborina u malo dana. Vremenski ekstremi pojavljuju se puno češće nego prije što pokazuje da živimo u neuravnoteženoj prirodi, ističe Vakula.

- U svojem izlaganju nastojao sam pokazati da nam je u biti sve toplije, toplije nego je bilo prije. Oborine su u nekoj konstanti ali temperatura svake godine sve više i više raste - objašnjava Vakula.

- Tendencija porasta temperature je neprijeporna, uzlazna, dok količina oborine na godišnjem nivou ne pokazuje takav trend. Uglavnom se zadržava ravni pravac, pravocrtno, nema tendencija ni povećavanja ni smanjivanja. No na nivou Hrvatske imamo povećanje sušnih razdoblja, što znači da je u manjem broju kišnih dana veća količina oborine općenito - objašnjava.

- Čak svaki mjesec sad imamo nekakav meteorološki ekstrem, oborine, vjetra, temperature... Sve to pokazuje da živimo u neuravnoteženoj prirodi. Priroda teži ravnoteži ali smo mi ljudi svojim aktivnostima doprinijeli da ravnoteža bude poremećena i tad se događaju ekstremne vremenske pojave.

Ledeno doba

- Nije pitanje da li će nego kad će doći ledeno doba. Sad smo, prema svim analizama, u toplom dijelu života zemlje, koji će još malo potrajati ali ćemo doći u ledeno doba. Dolazak se ne mjeri u desetljećima nego u duljim vremenskim razdobljima i sad moramo najprije znati preživjeti ovo trenutno globalno zatopljenje i znatan porast temperature koja će se, po svemu sudeći još povećati. U toj prezagrijanoj atmosferi dovoljno je jako malo vlage da nam se dogode olujni procesi - govori Zoran Vakula.

- Moja poruka mladima ali i svima drugima je da pokušamo što manje negativno djelovati na prirodu kako nam ona ne bi uzvraćala ovakvim ekstremima - zaključuje Zoran Vakula za Hrvatski radio Radio Rijeka.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Vakula i Nik Titanik izradili novu slikovnicu za male meteorologe | | Morski HR
Nakon “Vjetropiraste”, od mnogih tražene prve meteoslikovnice u seriji “Vremenaste priče”, u kojoj simpatični dječak Val podučava o vjetru - Zoran Vakula i Nik Titanik nastavljaju
PEROM I KISTOM O VREMENU: Zoran Vakula i Nik Titanik predstavili slikovnice o meteorologiji za najmlađe | | Morski HR
Karikaturis Nik Titanik i naš najpoznatiji meteorolog Zoran Vakula – jedan piše, a drugi crta - pokrenuli su zajednički projekt meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”, u kojem najmla
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.