5 min. čitanja

Vlasniku uzgajališta na Pašmanu nije išlo, pa iza sebe ostavio nered i ekocid: "Ribe ugibaju, pa pogledajte na što sve ovo sliči!"

Vlasniku uzgajališta na Pašmanu nije išlo, pa iza sebe ostavio nered i ekocid: "Ribe ugibaju, pa pogledajte na što sve ovo sliči!"
Foto: Čitatelj

ŽDRELAC - Ovo je uvala Kablin kod Ždrelca na otoku Pašmanu. U uvali je bibinjska tvrtka NOVA MAR d.o.o, prije 8 godina dobila koncesiju za uzgoj ribe i koncesija im službeno još uvijek traje. A uzgajalište izgleda ovako već mjesecima, žale se otočani, ali i ronioci koji su ostali zgroženi viđenim i ispod površine mora.

- Skupila se gomila smeća, smrdi. Dolje je toliko uginule ribe, mulj, katastrofa. Bila je tamo i kapetanija dva puta i ništa se nije promijenilo. Koliko ja znam, načelnik je i sam zvao kapetaniju i kontaktirao je Ministarstvo mora. Tog čovjeka (=koncesionara, op.a.) smo mi znali više puta da ga pitamo kad će se to riješiti, ali nikad se više nije javio. Poklopio bi kad bi doznao tko ga zove - kazao nam je jedan otočanin koji je, iz straha da mu se tko ne zamjeri, želio ostati anoniman.

- Čovjeku izgleda nije išao posao i odustao je. Postupali smo prema nadležnima. Provode se radnje, a moj pročelnik će znati više - kazao nam je načelnik Pašmana, Krešimir Ćosić.

Gluhi telefoni, koncesija traje, a koncesijsko polje izgleda kao nakon eksplozije bombe

- Polomljeni su kavezi, hrpa smeća je isplivala s mora na kopno. Mene ljuti što se nemam pravo brinuti o koncesiji mora koje je ispred mene - kaže nam Josip Burčul, općinski pročelnik upravnog odjela za opće poslove komunalni sustav i financije u Pašmanu.

- Mi smo intenzivno prijavljivali sve ovo Upravnom odjelu za more Zadarske županije i od njih tražili da kontaktiraju svog koncesionara jer je koncesija u tijeku i tražili smo da od nje odustane, jer ovo nije ono za što je koncesija dobivena. Ja sam dva puta od kolege Laštra, županijskog pročelnika za more tražio da se izjasni ili da ovo uklone s dijela obale i kaveze koji se nalaze u moru. Do danas se kolega Laštro nije javio - priča nam Burčul.

Koncesionar izgleda odlazi, no, zanimljivo, nikome se ne javlja na telefon, ni općinarima, ali ni onima u Županiji koji su mu koncesiju dali.

I pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije, Krešimir Laštro potvrdio nam je sve već navedeno:

- Koncesija još uvijek traje. Od Općine Pašman dobili smo informaciju o situaciji. Obavijestili smo koncesionara da to mora vratiti kako treba biti u ugovoru, no gospodin nam se ne javlja. Morat ćemo, izgleda, osobno otići na teren pa vidjeti kako to izgleda. Ja, naime, nemam informaciju o prijašnjem stanju. Svake godine je rađen nadzor koncesije, a ovakvo stanje traje posljednja 2-3 mjeseca - kazao je za Morski HR Laštro.

A kakvo je stanje, dok čitate tekst, pratite na fotografijama...

Što će sad napraviti Županija koja mu je i dodijelila koncesiju?

- Ugovor se može otkazati i bez da se ostavi nered. Mi možemo upozoriti ovlaštenika koncesije da u određenom roku područje koncesije vrati u stanje kako je utvrđeno ugovorom, pod prijetnjom raskida ugovora i naplate svih troškova – zaključno nam je odgovorio pročelnik za more Zadarske županije.

Ugovor je zaključen 2016. godine, na trajanje od 10 godina. Što je ponukalo Šimu Iglića, jedinog vlasnika tvrtke za marikulturu i trgovinu iz Bibinja NOVA MAR d.o.o. da iza sebe ostavi nered dvije godine prije isteka koncesije, a pritom se ama baš nikome ne javi i objasni situaciju?

Koncesionar: "Krivi su jugo, kamion, kovid, klimatske promjene, poskupljenja..."

- Mi smo to u utorak počeli sklanjati, kamion nam se pokvario, a bez njega ne možemo ništa. Imamo akciju čišćenja svega krajem mjeseca. Idućeg tjedna to ide vani - kazao je za Morski HR koncesionar iz Bibinja, Šime Iglić.

Zašto niste županiji javili da ne radite više u skladu s koncesijom, odnosno kršite koncesijski ugovor?

- Ja sam obavijestio županijsku inspektoricu da to mičemo. U tom smjeru idemo dalje. Ta riba nije moja, ja nemam ribu tamo još i od prije Nove godine. Kavezi su mi prazni. Moram ovisiti o dizalicama i kamionima, ne možeš to na ruke vaditi i moraš čekati ljepše vrijeme - pravda se.

Imate još dvije godine pravo na koncesiju. Zašto ste odustali?

- Meni je taj posao postao neisplativ. Nekada je trajekt za prijevoz kamiona bio 250 kuna a sad je 50 eura, hrana za ribe je bila sitno nešto, a sad je strašno skupa. Za tako malu proizvodnju to je neisplativo - odgovara.

"Nema potrebe da se stvara ružna slika"

- Gledajte, nema potrebe da se o svemu ovome stvara ružna slika - poručuje dok razgovaramo.

Ali, ružnu sliku ste stvorili sami već prije. Zašto niste odreagirali, već ostavili cijelo uzgajalište bez nadzora?

- Ma je, ali se poklopilo ružno vrime, bilo je jugo. Nema uopće problema. A nije to moja greška, ja ribe nemam već više od 4-5 mjeseci. Velika nevremena udaraju sve jače, a prije toga bio je covid. Svašta se izdogađalo - kaže Iglić.

Ali iz Općine, Županije, pa čak i otočani nam potvrđuju svi u glas - zvali su vas više puta, a vi da im niste odgovarali i poklapali ste navodno slušalicu?

- Uopće me nisu zvali ni iz Općine ni Županije. Ja sam kontaktirao prošli petak Županiju i rekao sam im da ću ovu sedmicu dovesti kamion i odvesti ćemo sve. I tako će to biti i nema nikakvog odugovlačenja. Za sve je na kraju bilo krivo jugo koje je pobacalo te stvari u kraj, čak i ono šta nije iz uzgajališta. Ja vam garantiram da će to drugu sedmicu biti sve čisto i šta je i šta nije naše - svečano je obećao.

Da Igliću na poslovnom planu i ne ide baš najbolje, potvrđuju i informacije Poslovna.hr. Naime, njegova tvrtka NOVA MAR d.o.o. koja je registrirana za djelatnost "Morska akvakultura", 2022. je ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 71.913,20 €, što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od -84.145,33 € u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 156.058,53 €.

Tvrtka je, dakle, posljednjih godina poslovala s gubitkom. NOVA MAR d.o.o. je u 2022. ostvarila neto rezultat poslovanja u iznosu od -131.493,93 € dok je ostvarena neto marža iznosila -182,85%. Poslovni subjekt NOVA MAR d.o.o. u 2022. smanjivao je broj zaposlenih, a imao je 4 zaposlenika.

No, slažu se svi naši sugovornici, ništa od toga nije opravdanje da mjesecima čitavu infrastrukturu jednog ribogojilišta jednostavno pustiš na milost i nemilost prirodi i samo slegneš ramenima...

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.