2 min. čitanja

UVREDA ZA ZDRAV RAZUM Grad Šibenik na tvrđavi podiže šator i promovira osvajačku osmanlijsku kulturu

UVREDA ZA ZDRAV RAZUM Grad Šibenik na tvrđavi podiže šator i promovira osvajačku osmanlijsku kulturu
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Ugovor za izradu turskog šatora YURT u okviru projekta „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana“ potpisao je gradonačelnik Željko Burić s odabranim ponuditeljem, direktorom tvrtke Jel – Tom d.o.o. iz Zagreba Tomislavom Pokrajčićem. Navedena tvrtka specijalizirana je za izradu šatora kao i proizvodnju tkanina. Turski šator prezentirat će kulturu 17. stoljeća razdoblje u kojem se gradila tvrđava, piše portal Šibenik News.

Turski šator Yurt je povijesno-interpretativni sadržaj koji prezentira osmansko društvo i kulturu 17. stoljeća, a unutar koje će posjetitelji imati priliku iskusiti tursku kuhinju iz prošlosti i sadašnjosti, kao i kulturnu ponudu- razgledavanje šatora te isprobavanje autentične odjeće i rekvizita iz tog perioda.

Samostojeća atrakcija, smjestit će se na predjelu Kliješta, prostor će biti prilagođen za organizaciju kulturno-edukativnih sadržaja, kao što su radionice, kušaonice i razni edukativno-prezentacijski programi.

– Riječ se o  šatoru površine 8×12,5 metara. Interijer će se sastojati od dvije cjeline, jedna će biti  prostor za posjetitelje, a jedna za servis, odnosno kuhinja koja će služiti za pripremanje hrane i pića. Prostor za posjetitelje bit će uređen s jastucima za sjedenje i niskim stolovima  te dekorativno oslikanim stupovima, a na  prostoru ispred ulaza nalazit će se otvorena terasa površine 100m² koja će također biti uređena s niskim okruglim stolovima i jastucima za sjedenje. Prostor šatora bit će u potpunosti opremljen svom potrebnom tehničkom, elektro i kuhinjskom opremom kao i sanitarnim instalacijama. Sva ugostiteljska oprema poput dekorativnih servisa za čaj i keramičkih tanjura i posuda bit će u tursko-osmanskom stilu kako bi posjetiteljima dodatno približili autentičnost života iz 17. st. Ključna postavka šatora je modularnost i mogućnost funkcionalne montaže i demontaže budući da nije predviđeno da šator bude fiksiran i u funkciji kroz cijelu godinu – istaknula je Maja Čeko iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 591.000,00 bez PDV-a kn.

Tvrđavu, koja se sad obnavlja, stari Šibenčani podignuli upravo zbog obrane od Turaka!

Inače, ova je šibenska tvrđava je podignuta na početku Kandijskog rata, u rekordnom vremenu, kroz kolovoz i rujan 1646.g., a istovremeno s njom gradila se i tvrđava Šubićevac. Građani Šibenika, bojeći se Turaka koji su se spremali osvojiti dalmatinske gradove, sudjelovali su u velikom broju na gradnji tvrđave i zaslužni su što je izgrađena u samo dva mjeseca.  Oko Sv. Ivana odvijale su se žestoke borbe 1647.g. kada su Turci pod vodstvom Tekeli-paše pokušali osvojiti Šibenik. Tvrđava je branila Šibenik od 20 tisuća turskih napadača u jednomjesečnoj opsadi grada od 17. kolovoza do 16. rujna 1647.g. 4 tisuće Turaka poginulo je u tim borbama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.