2 min. čitanja

UVODE SE PROPUSNICE Nema kretanja među županijama – Evo novih pravila

UVODE SE PROPUSNICE Nema kretanja među županijama – Evo novih pravila
Foto: Youtube / Screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je detalje o uvođenju propusnica. Za izlazak iz županije bit će, dakle, potrebne propusnice, a zabrana napuštanja županija bez propusnica vrijedit će od 22. prosinca do 8. siječnja. Sudeći po prezentaciji koju su u Stožeru pripremili, na privatnim će okupljanjima biti dopušteno najviše 10 osoba iz dva različita kućanstva.  Kad god je moguće misna slavlja trebala bi se održavati putem radio, TV programa ili na drugi način, a iznimno 24. i 25. prosinca po posebnim preporukama HZJZ-a.

Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na:

  • osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe.
  • izvješćivanje javnosti
  • pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb
  • putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti covid-19
  • diplomatsko osoblje

Propusnice će izdavati županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

– Nastojimo poslati poruku koliko je važno primiriti stanovništvo, obeshrabriti druženja i proslave. Tu je početak školskih praznika, time će se rasteretiti javni prijevoz. Drugo, na inicijativu Vlade, održao se sastank HUP-a i HGK koji su poslali apel svojim članicama da omoguće kolektivni godišnji odmor svojim zaposlenicima. Na taj način ćemo učiniti dodatni napor da situacija bude povoljnija. Treće, su odluke Stožera. To je produženje dosadašnjih mjera uz neke korekcije što se tiče privatnih okupljanja, misnih slavlja, kulturnih događaja i zabranu putovanja izvan županija u kojem je prijavljeno prebivalište ili boravište, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Preminulo 68 osoba u 24 sata – Umrla najmlađa osoba do sad
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.