4 min. čitanja

Uvala Sveti Nikola na Pagu, arheološko istraživanje – Pronađeni brod datiran u 18. stoljeće

Uvala Sveti Nikola na Pagu, arheološko istraživanje – Pronađeni brod datiran u 18. stoljeće
Foto: Vedran Dorušić

PAG –  Znači, ima uvala iza ulaza u Pašku valu koja se zove Minula, ime je dobila po Svecu zaštitniku pomoraca Svetom Nikoli. Ima i razlog za to. Naime kad ulazite iz Velebitskog kanala  u Pašku Valu postoje dvije punte, prva je punta Nade a druga je punta Spasa, a iza te punte je uvala i crkvica Sv Nikole. I mislim da čak i oni s minimum mašte mogu smisliti neku priču kako je nastala i zašto je tu.

Vedran Dorušić

A istraživanja počinu tamo u 2016-oj. Filip Bukša je znao da se tamo  vadi keramika na mriže i parangale. Otišli smo vidjeti i našli sve čudo keramike, rivu i svašta nešto. Materijal je pogledala Tena Festini i rekla- „ovo je dobar nalaz“. Teren prijavljen i počinje se raditi s Arheološkim Muzejom u Zadru. Prva kampanja, pregled lokacije, uzimanje koordinata, snimanje rive. Probne sonde , hrpa keramike, Filip roni okolo i nalazi još hrpu cigle koja kao da je pala iz aviona. Pregled pokazuje da te cigle ima u toj zoni na sve strane. Samo upitnici.

Istraživanja se nastavljaju i skupljaju se informacije ali upitnici iskaču. U prošlom istraživanju voditelj Mario Radaljac otkriva drvo, pojavljuje se brodska konstrukcija.  Istražuje se koliko se stigne – tek toliko da se potvrdi da je brod i da se uzmu uzorci.  Polako je jasno da će se 2020, istraživati taj brod.

Foto: Vedran Dorušić

Dolazi nam kampanja 2020, vodi ju Dino Taras, a ekipa je miješana.  Iz muzeja je tu još Duška Romanović, studenti Nikolina Ćuk, Antonio Uglešić i Deni Demetlika. A kako je sada već uobičajeno na terenu su i arheolozi sa Sveučilišta u Zadru koji imaju iskustva u ovakvim projektima. Katarina Batur s nama je u fazi označavanja i dokumentiranja, a kako je i red Irena Radić Rossi dolazi kao netko s najviše iskustva da uoči detalje, raspravi o mogućim rješenjima i da savjete. Naravno vrlo brzo prepoznaje detalje i ukazuje na iste. Zapravo smo svi kroz godine učili od nje. Ovo je jedan primjer prave suradnje među kolegama i institucijama, stvarno primjer za pokazivanje. I naravno tu je Foka koja je vodila brigu o ronjenju i logistiku, koja je za ovu priliku pojačala za podvodnog arheologa Ines Šelendić.

Foto: Vedran Dorušić

Za jedno ovakvo istraživanje mala ekipa, ali mala ekipa ponekad ubrzava posao.  Čudno ali istinito.  Prvo gubi se manje vremena na transport, punjenje boca, ukrcaj i iskrcaj opreme,a ovi segmenti su u podvodnoj arheologiji vrlo važna stvar.  Poznavanje ljudi i terena puno nam je pomoglo.  Prvo nam je Tihomir Kustić ustupio vez na idealnom mjestu,  a sistem vezivanja smo na lokaciji uspjeli napraviti tijekom prvog ronjenja.  Vrijeme idealno s jednom burom koja baš i nije bila Paška, radili smo sve dane osim dana Svih Svetih kada smo za gušt išli roniti na jednu drugu lokaciju i doživjeli potres o kojem smo pisali u Morskom. Temperatura mora na površini 16 dublje 18, dok to bura nije ispremiješala pa je bilo malo cvokotanja.

Foto: Vedran Dorušić

Ima ovo istraživanje još jednu posebnu priču a to je poskok Kazimir od milja Kazo. Naišli smo na njega tijekom priprema za ronjenje, odnosno kad se išlo na PI-PI. I on je tu bio cijelo vrijeme, svako jutro igramo nađi Kazu i onda je lakše.  Na kraju se preselio do nas, valjda voli društvo.  Tako da smo se presvlačili, jeli pa čak i spavali na 5 m. od njega.

Foto: Vedran Dorušić

A istraživanje je išlo ambiciozno, što obično ne radimo da se ne pretjera. Ali kad sve ide onda treba i malo hrabrosti i sreće, otvorili smo 16 m konstrukcije broda, očistili, označili dokumentirali i nakon toga zatvorili i pripremili za 2022-u. Pomogao na je Luka Pogorilić i tvrtka Pogorilić Promet iz Povljane, koja nam je poklonila pijesak za zatrpavanje, poslije radnog vremena i za vikend.

Brodska konstrukcija koji je C14 stavio u 18 st je nama jako zanimljiva jer ima cijelu kobilicu i jednu stranu broda. Slike će vam reći više od mojih riječi. Ali što je sve bilo u uvali Sv Nikola, ne znamo i nećemo još dugo. Trebat će nam još istraživanja, rada u arhivu i vjerojatno neki sretni nalaz. Dok to ne saznamo uživajte u fotografijama .

Vedran Dorušić

PROČITAJTE JOŠ:

POTRES POD MOREM Pet ronioca zateklo se na par km od epicentra: “Kao da ste ispod velikog trajekta!”
Što se krije u podmorju Paga kod Punte sv. Nikole?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.